Vad är ett äventyr egentligen?

Uncategorized

Sedan barndomen hör man alltid om äventyr. Människor ger sig ut på äventyr och vet inte vad det kommer hända härnäst. Äventyr är på ena sidan spännande men å andra sidan läskigt då det oftast innebär direkt fara för personerna inblandade. Enligt Bonniers svenska ordbok har ordet äventyr innebörden “ en spännande händelse, riskabel handling, ovanlig upplevelse, samt kärlekshistoria”.

Med detta sagt så kan ett äventyr vara vad som helst. Vad som är ett äventyr och inte är naturligtvis subjektivt. För en typ av människor så måste ett äventyr vara fartfyllt, spontant, och känslofull medan för en annan ska det vara nytt, roligt och spännande. Ett äventyr som blivit allt mer populär är att resa med sina vänner. Destinationen är inte målet, utan upplevelserna är målet. Ordet äventyr förknippas ofta med en resa. Att resa är ett äventyr, ett äventyr är spännande. Resan är därmed spännande.

Ett äventyr är även när du stiger ur din komfortzon. Då du upplever nya saker som du annars inte skulle ha upplevt. Många väljer att förbli i deras komfortzon då det är det enklaste sättet att leva på. Om man har viljan att stiga ur sin komfortzon så väntar en ny spännande framtid man kan lära sig mer av. Du slipper leva i en tråkig vardag som består av samma gamla rutin och blir istället introducerad till nya möjligheter som tillåter en att utvecklas mer än vad man någonsin trott var möjligt.

Exempel i media

sagan om is och eld

Ett vanligt exempel i böcker är när huvudkaraktären ger sig ut på egen hand eller med några få personer på en oklar framtid. Dem vet att de ska göra någonting, men vad det är brukar inte vara helt planerat. I serien sagan om is och eld, bättre känd med dess originaltitel, Game of Thrones beger sig en av huvudkaraktärerna, Eddard Stark, på äventyr till huvudstaden när han accepterar ett jobb som kungens hand, utan att veta helt vad det innebär. Hans dotter bestämmer sig i senare böcker att bege sig till en stad på andra sidan världen för att hitta den man hon sökte efter. Ett annat exempel är den klassiska pjäsen Romeo och Julia. Deras kärlekshistoria var ett äventyr så det igenom hela pjäsen är spännande, icke-förutsägbar samt en ovanlig upplevelse. Dem hade starka känslor för varandra vilket utvecklade deras individuella äventyrsupplevelse.

Förutom dessa exempel finns det mängder böcker, film och serier där huvudkaraktären hamnar i direkt eller indirekt fara och måste lösa deras situation. Det finns mängder med serier och filmer som handlar om tonåringar i skolan som måste balansera deras sociala liv med deras akademiska utan att hamna utanför de sociala cirklarna. Dessa känslor och hela “high-school” upplevelsen är ett äventyr.

Sammanfattningsvis så är ett äventyr väldigt individuellt. Ingen vet vad ett äventyr är för någon annan men det finns generella riktlinjer. En spännande upplevelse behöver inte vara stort som en resa för att räknas som ett äventyr. Det räcker med att gå ut med någon som du inte känner väl men det kan lika gärna vara något stort som att hoppa fallskärm.