Stora och små äventyr

Uncategorized

Äventyr. Stora äventyr och små äventyr. Eller äventyr för stora och små. En upptäcksfärd på den egna tomten eller en kulle i skogen kan vara stort nog för en tvååring. Livets största äventyr kan vara att segla jorden runt, resa på några veckors safari i Afrika eller bo ett år i buddhistiskt kloster. Ett äventyr kan också vara att åka på sin första utlandsresa till Kanarieöarna, medan den vana globetrottern gäspar åt detta. Äventyr per definition innebär en aktivitet där man utsätter sig för en eller flera risker med osäkert utfall. Ett äventyr ställer aktiva krav på deltagarna och ger starka upplevelser, positiva eller negativa. Äventyret kan vara planerat, till exempel en aktivitet i naturen eller att besöka en annan kultur. Det finns förstås ”professionella” äventyrare som gjort äventyret till livsstil. En del våghalsar kan till och med försörja sig på sina äventyr. Äventyr som genre är oerhört populär inom alla former av fiktion.

Små äventyr i Småland

För det lilla barnet är leken en form av äventyr. Att utvidga sina mentala och fysiska gränser och territorier. Att bit för bit gå lite längre bort ifrån den vuxna, klättra högre, hoppa längre.  För äldre barn kan det vara ett äventyr att köpa godis själv, lära sig vägen till skolan eller åka på kollo med tjugo främlingar. Det finns förstås organiserade äventyr för barn och ungdomar. Isaberg Mountain Resort i Småland specialiserar sig på stora äventyr för små. Här finns ett brett utbud av äventyrliga aktiviteter. Hinderbana, ziplines, vandring, rodel, segway, fiske, kanot och kajak, cykling, skattjakt och lekplatser. Äventyrsgolfen är en mix av minigolf och kluriga utmaningar. Höghöjdsbanan är en kombination av äventyr, lek och klättring. De fem banorna har höjd från 4 meter upp till 15 meter och passar alla åldrar. Beroende på hur man ser det, är Isaberg ett stort äventyr i litet format, eller ett litet äventyr i stort format. Och framförallt är det ett äventyr att utmana sig själv, oavsett ålder.

Isaberg Mountain Resort

Mellanstort äventyr på Island

Island erbjuder en perfekt kombination av storslagen och unik natur med äventyrliga upplevelser. Vulkaner, glaciärer, varma källor, vattenfall och forsar. Tillbringa en eller ett par veckor på Island och du upplever din livs resa. Flera resebyråer anordnar färdiga utflyktspaket, eller så sätter man ihop sin egen tur. En vandring i det isländska landskapet är ett måste om man reser hit. Landets mest kända vandringsled heter Laugavegur. Man passerar vattenfallet Skogafoss, vidare mot Thorsmörk och till vulkanen Eiyafjallajökull. Bad i Blå lagunen, fiske, forsränning och valsafari. Island och äventyr är synonymer.

Stora äventyr på Nya Zealand

Queenstown på Nya Zealand är ”adrenalinturismens” Mecka. Det var här man började hoppa bungyjump kommersiellt. Staden är omringad av majestätiska berg, gröna kullar och brusande forsar. Inte undra på att staden erbjuder ett så stort utbud av aktiviteter. Självklart kan du hoppa bungy jump. Från en bro, en klippa, helikopter, ett plan eller över en djup kanjon. Rafting, forsränning, finns i en mängd varianter. Paddla i lugnare vatten eller i otämjda forsar och vattenfall. Varför inte utmana sydöns Alper? Vandra på sommaren eller åk snowboard på vintern. Paragliding, drakflygning, hittar du förstås i Queenstown. Även inom cykling finns en mängd alternativ. Mountainbiking, dirt biking, heli biking. Queenstown är det ultimata nöjesfältet för vuxna äventyrare.