Sport och äventyr i Sverige

Uncategorized

I Sverige finns de gott om saker att hitta på både vinter och sommartid. Landar är fullt med äventyr från norr till söder, oavsett var i landet du befinner dig kan du hitta saker att hitta på. Att bestiga Sverige högsta bergstopp är ett stort äventyr, men för att man ska klara av detta krävs det att man har lite erfarenhet av både vandring och fjäll. Kebnekaise ligger i norra Sverige i Kirunas kommun. Det är Sveriges högsta berg på 2097 meter över havet. Om man har tur med vädret kan även den som är lite oerfaren ta sig hela vägen upp till toppen, men med lite otur kan man få vända om. Den västra sidan är betydligt lättare och ta sig upp för än den östra, där det krävs mycket kunskap och erfarenhet. Ett litet lättare äventyr som fler kan klara av men som är en fantastisk naturupplevelse är vandring längs sörmlandsleden.

Landskapet längs leden är väldigt typiskt sörmländskt det vill säga vildmark, mycket sjöar och hagmark. Leden är 100 mil lång och det är väldigt lätt att ta sig till delar av den med antingen bil eller kollektivtrafik. Om man vill gå en längre sträcka finns det många rastplatser på vägen där det går fint att övernatta. För den som vill ha äventyr på vatten kan man åka söder ut mot Varberg och lära sig surfa. I Varberg kan man både lära sig vanlig surf, stand up paddling och kitesurf. Man kan både gå surfskola för att lära sig och för den lite mer erfarna finns utrustning att hyra på plats. Från ett äventyr till ett annat, att upptäcka naturreservat och vildmark från hästryggen är något som blir allt populärare. Uppe i Ammarnäs som ligger en bit ifrån Lycksele kan man få rida på islandshästar och uppleva natur på en helt annan nivå. Här kan man få en paketresa där man rider och sedan övernattar för att sedan rida vidare dagen efter och få uppleva fantastiska vyer.

Sport

I Sverige håller väldigt många personer på med någon typ av sport. Av alla som är mellan 6 till 80 år och bor i Sverige så är cirka 3 185 000 aktiva medlemmar i en idrottsförening. Den absolut största sporten i Sverige med flest utövare är fotboll. Fotbollen är den största sporten i hela världen och även så i Sverige. Fotbollen är överlägset populärast att hålla på med. Fotbollen kom till Sverige på 1870-talet från Storbritannien. Det är en sport som växer och blir större hela tiden. Det är även många som inte utövar sporten själva men som gillar att kolla på fotboll och är en stor fotbollsfans till någon speciell klubb. Efter fotbollen kommer golf och därefter friidrott. Den sport som utförs av minst utövare i Sverige är rodel och Bob tätt efterföljt av racerbåt. Sporter som man inte hör så ofta om som man hör om fotbollen och även golfen. Golf är den sport i listan som är högst upp men inte är en lagsport. I Sverige finns de cirka 250 000 personer som är aktiva inom golfen.