Många äventyrliga sporter

Uncategorized

Skärmflygning tillhör ju absolut en äventyrlig sport. Man sitter fastspänd i en sele under ett segel av tyg. Till denna sport krävs att man har licens om man vill flyga i Sverige. Det tar du lättast genom en flygskola som är godkänd för detta ändamål. Om vädret tillåter så är det i regel avklarat på en vecka. Man kan få licens mellan 16 år och ända upp till 70 år. Så man kan väl säga att detta är definitivt en sport för alla. En komplett utrustning bör innehålla hjälm, kängor, sele, flygradio, variometer, flygskärm och en sele. Skärmflygning är en sport som fotstartas. Man springer ut från något, exempelvis från en bergssluttning eller ett berg. Skärmarna är mycket enkla att manövrera även vid väldigt snäva svängar. Om man startar från ett berg kan man mycket väl vara i luften mellan 10 och 15 minuter. Den positiva känslan kommer ibland under flyget eller också många gånger när man väl har landat beroende på om man är nybörjare eller inte. För många räcker det att ha detta som en hobby men många vill gå vidare och bli tävlingspiloter.

Bergsklättring

sportklättring

Denna sport har gått starkt framåt de senaste åren. Sportklättring är den form av klättring som används mest av mindre erfarna klättrare. Där finns då redan förplacerade säkringar på bergsväggen som underlättar för klättraren. Men den säkraste formen av klättring är topprepsklättring. Det innebär att klättraren har ett rep säkrat på sig så att om olyckan skulle vara framme och något händer faller han inte ned. En klätterhjälm ska man ha för att skydda huvudet vid fall eller mot fallande stenar av olika slag. Även karbinhakar är bra att ha med sig så att man kan sammanbinda olika rep under bergsklättringen. Beroende på var du ska klättra och vilken form av klättring du ska utföra så varierar såklart utrustningen som du ska bära med dig. Har man ett stort intresse av bergsklättring och vill gå vidare så finns det kurser i alpinklättring som anordnas utav Svenska Klätterskolan eller Svenska Klätterförbundet.

Forspaddling

Här kan det gå undan i rätt hög fart. Att forspaddla kan vara nog så jobbigt och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Du använder dig utav en kajak och paddlar ensam. Här finns det olika steg man gå om man har intresse för det. Allt från att prova på till grundkurser, fortsättningskurser och räddningskurser. Men oavsett så får du instruktioner av professionella instruktörer innan du ger dig iväg. Du har hjälm på huvudet och bär även en flytväst. Om man inte själv har någon utrustning kan man hyra färdiga paket och då ingår hjälm, flytväst, kajak, paddel och kapell. Sedan är det bara till att ge sig iväg. På köpet får man en underbar naturupplevelse. Man kan hyra kajak per dygn om man vill och slå läger längst med färden. Tips på detta får man av uthyraren. Transport till och från de olika forsarna kan man också beställa. Både på våren och på hösten anordnas det stora tävlingar. På våren är det Ringsjöloppet och på hösten är det Knäred River Festival som går av stapeln. Bägge lika populära.