Dykning och andra vattenäventyr

Uncategorized

Dykning är en spännande upplevelse där man får ta del av både djurliv och den vackra naturen. Dock krävs det en del förberedelser och planering innan man är redo att ge sig ut på djupt vatten. Dykning är en vanlig sport att ägna sig åt under sin semester och för den som vill dyka finns det gott om platser att utforska, både utomlands och i Sverige. Om man vill dyka utomlands är det stora barriärrevet kanske en av de kändaste platserna man kan dyka på. Det består av ett korallrev som är hem till över 1500 olika arter av fiskar och den behagliga temperaturen på mellan 22 och 28 grader gör att det är en populär upplevelse. Om man vill lära sig att dyka finns det ett stort utbud av kurser för både nybörjare och mer avancerade dykare på många platser i landet.

Snorkling

Om man inte känner för att dyka kan snorkling vara en rolig upplevelse för både stora och små. När man snorklar använder man sig vanligtvis av en mask som kallas cyklop för att kunna se under vatten, samt en snorkel att andas med. Snorklarna finns i många olika utföranden och prisklasser, där de enklare varianterna är formad som ett J. Det finns också snorklar som är designade så att de går att fälla ihop, vilket kan vara bra för den som befinner sig på resande fot. Ett tips är att gnugga lite saliv på cyklopets insida och sedan skölja av det med vatten för att slippa att cyklopets insida blir fyllt av ånga. När man snorklar är det också viktigt att se upp för saker som vassa stenar eller andra föremål som kan göra ont att slå sig på.

Stand up paddle

stand up paddle

Stand up paddle, eller SUP som det också kallas, är en vattensport som har tagit världen med storm. Den går ut på att man står på en bräda och tar sig framåt med hjälp av en paddel. Det är en aktivitet som passar de flesta åldrar, dessutom är sporten även en jättebra träning för hela kroppen. För den som vill prova på stand up paddle finns det många företag i Sverige som erbjuder både kortare och längre kurser för alla nivåer och åldrar.

Vattenskoter

Att åka vattenskoter är en kul upplevelse som många gillar. Man kommer upp i relativt höga farter och därför finns det också en del viktiga regler att förhålla sig till när man tar sig fram på vattnet. Till exempel måste man vidta försiktighet när man kör, för att inte göra någon negativ inverkan på miljö, andra människor eller djurlivet. Man bör också tänka på ljudnivån och se till att man inte orsakar för mycket buller och därmed stör alla andra människor eller djur som vistas i närheten. Nu för tiden måste man också vara minst 15 år gammal för att få köra vattenskoter. Den gränsen uppkom i juni 2019. För den som inte vill köpa en egen vattenskoter finns det gott om skotrar att hyra till bra priser.