Äventyrspark mitt i naturen

Uncategorized

Klättra och kläng högt över marken. Svinga dig i rep. Höghöjdsbana, sommarrodel, cykling, paddling, zipline och bungy rocket. Ta med familjen eller utmana kompisarna i någon av Sveriges, eller världens, många äventyrsparker mitt i naturen.

Ziplines och klättertorn

På Hallandsås mellan Malmö och Växjö ligger en av Sveriges största äventyrsparker, Kungsbygget. Det startade som en skidanläggning 1986. Några år senare kompletterades anläggningen med en rodelbana för sommartid. Genom åren har parken utökats med ytterligare äventyrsaktiviteter. Zipline, klättertorn, bungyaktiviteter och cykelbanor. Zipline är en linbana där man fastspänd i en sele susar nedför en vajer, exempelvis från ett torn eller berg. Kungsbygget har två ziplines där den högsta är 740 meter. Bungy rocket fungerar ungefär som en mänsklig katapult. Man skjuts ut 25 meter upp i luften, fastspänd i gummiband. Att uppleva den totala viktlösheten för att sedan falla fritt ned, är den ultimata kicken enligt många adrenalinsökare. Europas värsta zipline finns för övrigt i i Hafsten Resort, nära Uddevalla. Från toppen av Kastebergen rusar du nedför linan i 900 meter, med en fallhöjd på 100 meter! Den längsta linbanan heter Little Rock Zip Line och ligger i Småland. Det är en bekväm tur ”endast” 50 meter över marken och är 3,3 kilometer lång.

Cykla på lina

Sörsjöns äventyrspark ligger utanför Norrköping. Nordens största samling av höghöjdsbanor och ziplines hittar man här, totalt 19 stycken. Lider man av höjdskräck är det inga problem då den lägsta är på endast två meters höjd. Övriga banor är 5, 10, 15, 20 och 25 meter höga. Varför inte prova på att cykla på lina! Det finns en bana för alla mellan 3 och 99 år, enligt arrangören. Sörsjöns zipline är 375 meter lång. Andra aktiviteter inom parken är vildmarksäventyr, 5-kamp, paddling och klättring.

Skjut en kompis

Skjut en kompis

Upzone har fyra äventyrsparker i Sverige. De olika parkerna erbjuder delvis olika aktiviteter. Höghöjdsbanor, bågskytte och klättring. Klättra bland trädtopparna från plattform till plattform, balansera på vajrar och svinga dig i nät. Den längsta linbanan ligger i Upzone Luleå. När man susar nedför banan har man fin utsikt över Lule Älv. I Combat Archery Tag kan du utmana dina vänner i en kamp med pil och båge. Spelet går ut på att träffa sina motståndare med pilarna, som förstås är vadderade. Andra bågskyttetävlingar är prickskytte, Capture the flag och Last man standing.

Tarzans hinderbana

Tvärs över Östersjön, i Lettland, hittar man en av de häftigaste äventyrsparkerna, Sigulda Adventure Park. Området är en gammal rekreationsort för välbärgade storstadsbor. Parken ligger naturskönt med fina lövskogar, kullar och sandstensgrottor. Här finns flera rodel- och bob-banor. ”Tarzans Obstacle Park” har tio olika banor med 130 hinder utplacerade, upp till 20 meter ovan jorden. Banorna har olika svårighetsgrader för att passa alla. Värstingen är ”Power Track” där man startar med att klättra uppför ett tio meter högt träd. Du cyklar sedan på 14 meters höjd och kan avsluta med en flygtur i katapulten. Ett garanterat svettigt äventyr!

Golf i Häxans hus

Seepark Arrach heter en äventyrsgolfpark i Bayern, Tyskland. Arrach ligger i en pittoresk dal nära den tjeckiska gränsen. Golfbanan lockar besökare från när och fjärran. De 18 hålen är smyckade med modeller av lokala landmärken som ”Rånar Heigls gömställe”, ”Hogher Bogens övervakningstorn”, en enorm bikupa, häxans hus och andra. Ett äventyr för stora och små!