Äventyrsbad i exotisk miljö

Uncategorized

Äventyrsbad, eller vattenparker, är inom- eller utomhusbad med olika former av vattenanläggningar utöver bassäng för sport- eller motionssim. Rutschbanor, vågmaskiner, hopptorn, vattenfall, grottor och bubbelbad som exempel. Ofta är de utsmyckade med träd och andra växter i plast för att skapa en exotisk karaktär. De första inomhusäventyrsbaden introducerades redan på 1940-talet. År 1985 öppnade det första utomhusbadet med äventyrsaktiviteter i Kanada.

Äventyrsbad i Piteå

Äventyrsbadet i Piteå bjuder på spänning och avkoppling för hela familjen. Här finns tre bubbelpooler och fem rutschbanor. Den längsta rutschbanan på 81 meter lockar även de vuxna i familjen. Fallhöjden är på tio meter så här går det undan. Space Bowl är en snurrig bana som garanterat avslutas med ett plask. De tre poolerna håller tropisk temperatur med upp till 38 grader varma. Bastu och ångbastu finns förstås, samt en solterass med artificiell sol. Exotiska träd som smyckar hela anläggningen och ett piratskepp för de minsta att klättra i skapar en härlig atmosfär. Närmare tropikerna än så här kommer du inte i Piteå.

Kokpunkten i Västerås

Kokpunkten

Det största äventyrsbadet i Sverige heter ”Kokpunkten” och ligger i Västerås. Det är så stort och så fartfyllt att det har tillnamnet ”Actionbad”. Adrenalinet flödar på Kokpunkten som fyller åtta våningar. Rutschbanorna har namn som Double Racer, Black River, Insideout och Boomerang. På The Wall klättrar du uppför en vägg för att sedan plumsa ned i bassängen. In i grottan Aqua Cinema simmar du för att njuta av 3D-bilder i 340 graders vinkel och lyssna till ljudet av vatten. Turbine är just det, en turbin. Försök inte simma emot utan låt dig tumlas med. Barnlandet bjuder förstås på äventyr även för de små med rutschbanor och vattensprutande svampar. Huruvida den tropiska känslan infinner sig under all action är osagt, men klart är att Kokpunkten är något utöver det vanliga äventyrsbadet. En utomhuspool erbjuder i alla fall utsikt mot Mälaren.

Tropical Islands i Berlin

Europas största och häftigaste äventyrsbad ligger på en före detta landningsbana utanför Berlin. På 1990-talet byggdes en hangar här för att härbärgera luftskepp. Byggnaden, som är en dom, är en av världens största byggnader på 6,6 kvadratkilometer. Sex Globen skulle få plats här! Bygget blev alltför dyrt och såldes till ett malaysiskt företag. De nya ägarna skapade ett tropiskt paradis som heter just det, ”Tropical Islands”. Varje dag kommer tusentals besökare, inte bara från Tyskland utan hela Europa. Tropical Islands är verkligen ett tropiskt paradis med 26 grader innetemperatur och en luftfuktighet på 50% året om. Man kan stanna några timmar eller några dagar. Det finns en camping utanför, eller i en bungalow inne i själva domen. Vad finner man då i detta äventyrsland? Tja, vad hittar man inte. Starta dagen med en promenad i regnskogen. Spela en omgång minigolf. En flygtur med luftballong. Koppla av med en drink på stranden under konstgjord sol. Avsluta dagen med ett besök på någon av de tretton temakrogarna, och kanske en spektakulär show. Men höjdpunkten under dagen, och förmodligen orsaken till besöket, är naturligtvis badet. Det är en bild som tagen från en resebroschyr till Koh Samui. Bassänger, bubbelpooler, rutschbanor, hopptorn, vågor, vattenfall, spa – här fattas inget. Över 600 äkta tropiska växter, fåglar och stränder.  Men kom i tid. Tropical Islands har bara plats för 6000 gäster åt gången.