tidigare dagar

 

 

 

2017-10-13 Elfte deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Lars, 21 år som kämpat med både psykisk ohälsa och missbrukproblematik.

Motivering:

Jag tror att jag hade en relativt lycklig barndom fram tills att föräldrarna separerade och det kändes som att marken under fötterna försvann. Jag vände mig inåt, isolerade mig i skolan och när jag var hemma tog jag ut sorgen på mina yngre syskon genom att säga nedvärderande saker, skrika och slåss. Ett par år senare utvecklade jag tvångstankar/OCD och började tvångsmässigt associera det vackra i livet med det fula. Kunde ofta inte tänka på goda saker utan att något ont kom och tog över. Träffade någon från BUP som hjälpte mig att handskas med detta och (till viss del) möta rädslan för mina egna tankar. Efter det blev jag olyckligt kär i en nära tjejkompis. Uttryckte mina känslor och när jag förstod att hon bara ville ha mig som vän kunde jag ändå inte riktigt släppa det. Den vintern föll jag ner i en djup depression och tänkte mycket på självmord. Höll mig vid liv mer för min familjs skull än för min egen. Förstod ändå någonstans att det skulle såra dom om jag tog livet av mig, trots att jag själv kände mig så värdelös och oduglig att jag lika gärna kunde dö. Gick till BUP igen och regelbundna möten med socionomer. När jag inte mådde mycket bättre av det gav de mig antidepressiva och när dessa börjat verka kände jag mig plötsligt OK. Likaså när jag valde att sluta med tabletterna och mötena.

Inte långt senare hittade jag sex och droger. Låg en del med tjejer jag inte var kär i och började röka på och skolka ganska mycket från gymnasiet. Föräldrarna förstod efter ett tag vad jag höll på med och blev ganska besvikna. Det fick mig att vilja gömma mig ännu mer och jag sov för det mesta över hos tjejer och polare. Polarna som inte gillade droger försvann sakta men säkert och när jag insåg att jag sårat vissa av tjejerna djupt kändes det inte alls bra. Jag "hanterade" situationen genom att missbruka mer. På något sätt tog jag ändå studenten med godkända betyg, började på ett jobb jag avskydde och lyckades spara ihop till en enkelbiljett utomlands och ett arbetstillstånd. Åkte iväg med en kompis, men vi gick varandra på nerverna och jag fortsatte resa själv. Vandrade många gånger nerför gator i storstäder och trots att där fanns miljoner människor kände jag mig fruktansvärt ensam. Kollade på ett rum för uthyrning och hyresvärden verkade trevlig, men när jag flyttat in tafsade gubben på mig och jag drog därifrån.

Flyttade omkring ett tag till men sen fick jag nog och åkte tilbaka till Sverige och dåliga vanor. Hade svårt att hitta jobb och någon vettig sysselsättning för jag fokuserade mest på att försöka gömma mig och bedöva smärtan inombords. En dag bestämde jag mig för att sluta röka på. Det var över 6 månader sedan. Det svåraste med det är att flera av ens närmsta vänner inte vill göra mycket mer med en än att knarka så det känns ibland som att jag har förlorat dom. Har än en gång spenderat väldigt mycket tid för mig själv. Är extremt blyg för främlingar och tar sällan kontakt med nya människor, kanske tack vare skulden jag känner efter alla jag har sårat.

Nu har jag iallafall börjat jobba, träna och reparera relationen med familjen. Försöker uppskatta livet, känna tacksamhet och bidra med något positivt till världen, för mig själv, mina medmänniskor och alla andra levande varelser. // Lars 21 år.

Äventyrsberättelse:
Bergans of Norways välgörenhetssatsning Äventyrliga Dagen mötte denna gång upp med Lars 21 år som bland annat kämpat med tvångstankar och depression. Äventyrliga dagens syfte är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn. Jag mötte upp Lars på tågperrongen och vi begav oss genast ut i naturen där vi gick igenom hans startpaket för friluftsliv som han får behålla efter att dagen är avslutad för att på en gång komma igång med sitt eget friluftsliv. Höstluften var rejält kall och han fick byta om till sitt nya underställ i ett buskage. Vi tog oss ner till bryggan för genomgång av hur man hanterar en kajak. Det var Lars första gång i en kajak och vi skulle paddla ut en mil till en öde ö i Mälaren där min gode vän Mikael Åkerman väntade på oss. Väl framme så hade vi hunnit bli ordentligt hungriga och lite kylslagna så vi värmde på 24hourmeals mjukkonserver sittandes runt kaminen i Tentipi tältet. Vi hade med oss två slaktade Gotlandskaniner som vi flådde och beredde skinnen till vackra sittunderlag. Själv anser jag att det absolut hållbaraste sättet både som föda och utrustning är om vi kan gå direkt till källan. Utan transporter, tillverkning, kemikalier, antibiotika, etc. Att själv slakta, tillvarata köttet och andra delar av djuret samt bereda hudar precis som alla urinvånare gjort är det mest hållbara och ekologiska valet vi kan göra. Lars som aldrig hade varit i kontakt med döda djur förut fick verkligen ny kunskap och lärdomar om hur man kan nyttja i princip allt på djuret till olika ändamål. Bland annat så gjorde vi ett ljus av fettet från kaninerna som brann riktigt länge. Vidare gick vi igenom hur man gör upp eld på olika sätt med tändstål, stål och flinta samt även med bågdrillen. Friktionseld är inte helt enkelt när luftfuktigheten är hög men med lite hjälp lyckades Lars få till en bra glöd som han även blåste liv i. Sittandes runt kaminen slipade vi våra knivar och yxor, vilket faktiskt kan behövas trots att de är nya om man vill få till den där extra skarpa eggen. Länge var vi uppe den natten småpratandes om meningen med livet samtidigt som vi lade in nya vedträn för att hålla värmen uppe. Morgonen därpå förevisade Mikael om kniv och yxkunskap, något som verkligen är viktigt om man vill undvika skärsår och skador. Dygnet gick onödigt fort fram och snart så var vi tvungna att krypa ner i våra kajaker igen och paddla tillbaks mot civilisationen. Höstfärgerna riktigt sprakade mot den blå himmelen. // Sören Kjellkvist

Tack så mycket för den äventyrliga dagen! Den levde sannerligen upp till mina förhoppningar om inspiration, motivation och ett härligt minne. Har reflekterat litegrann och måste säga att Sören har gjort en positiv förändring i mitt tankesätt och liv. Det gjorde han genom att visa mig både ett nytt perspektiv på friheten och skönheten i naturen samt verklig uppskattning av att "bara vara". Dessutom har jag lärt mig praktisk kunskap om levnad i naturen t.ex. hur man ska klä sig för att hålla sig varm och göra upp eld på olika sätt. Detta har lett till ökat självförtroende och en vilja att lära mer. Hoppas att ni har en fortsatt trevlig vistelse på den lilla ön. Hälsa Mikael så hjärtligt från mig! Planerar och förbereder mig redan inför nästa äventyr i naturen. Troligen blir det en bergsvandring redan nu i nästa vecka.
// Lars​​​​​​​​

Åtgärder vid OCD eller tvångssyndrom:
Om du har tvångssyndrom, som också kallas OCD, kan du känna väldigt starkt att du måste tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker. Och att du får ångest om du inte gör det. Om tankarna stör dig kan du få hjälp att bli av med dem. Läs mer på UMO:s hemsida.

 

2017-06-12 Tionde deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Elin, 16 år som bland annat kämpat med självskadebeteende.

Motivering:

Jag har alltid varit en utåtriktat och positiv tjej som alltid hade ett leende på läpparna. Men när mina föräldrar skilde sig när jag var 12 år så förändrades det. Jag var ungefär 11-12år när mina föräldrar bråkade väldigt mycket i samband med det upptäckte jag vilken befrielse det var att skada sig, en undanflykt för att fokusera på den fysiska smärtan istället för att känna psykisk smärta. I början på 2013 så eskalerade mitt självskadebeteende rätt så mycket. Det slutade med att jag hade sår/ärr över hela armen. Jag behövde aldrig berätta för mina föräldrar utan dom såg det själva och blev väldigt arga/ledsna och förstod inte riktigt vad dom skulle göra. Dom försökte söka hjälp till mig hos BUP men väntetiden var alldeles för lång för att få prata med någon. Jag hade också problem med migrän, i de värsta fallen nästan varje dag, vilket verkligen gjorde mitt liv till ett helvete.
Mamma mådde även väldigt dåligt i den här perioden och drack alkohol. Först i början bara på helger sen blev det lite mer än så. Hon drack mest i smyg. När hon var full så tog jag hand om min bror och såg alltid till att mamma gick och la sig. Det var väldigt jobbigt att se sin mamma i det tillståndet. Hon tog hjälp ganska fort för sitt alkohol missbruk, men då dök ett annat problem upp. Hon drabbades av Epilepsi. Under den perioden var hon på sjukhuset ganska mycket. Hon det var flera gånger och hennes kramper var så allvarliga att vi trodde hon skulle dö.
Min lillebror som är 2 år yngre än mig började hamna i mer och mer problem vid den här tiden också. Han hamnade i fel umgänge och började röka, prövade droger och började hålla på med grafitti. Han har diagnoser som gör att han behöver väldigt fasta regler. Vilket gjorde att jag kände att jag behövde agera "mamma" för han när det var stökigt.

I början när mina föräldrar skilde sig så bodde jag varannan vecka hos mamma och pappa. Sen flyttade jag helt till mamma för att jag hade närmre till mina vänner hos henne. Men pappa har alltid varit min favorit. Han skaffade en ny flickvän efter mamma som jag hade väldigt svårt för då.
Sommaren 2014 skaffade vi en hund hos mamma. Jag tänkte "Nu när vi skaffar valp så kommer allt bli bra, jag kommer må bra. Då har jag allt jag någonsin velat ha". Riktigt så blev det ju inte. Men hon fanns alltid där för mig. I stunder jag inte ville leva längre så kunde hon ligga tätt in till mig i sängen och då tänkte jag "Jag kan inte lämna henne själv i det här helvetet", så hon blev min mening med livet. Ibland var livet så jobbigt att jag helst bara ville sova genom hela dagen. Men då hade jag en hund att ta hand om. Så då var jag tvungen att stiga upp. Vilket var väldigt bra för mig. Det kanske låter fjantigt men hon är en stor del till att jag finns idag.
Sommaren 2016 bestämde jag mig för att flytta till en helt ny stad för att gå gymnasiet med min vovve. Det som lockade mig dit var att få bo själv, flytta ifrån min familj och utbildningen (hund). I början gick det väldigt bra, sen började jag känna hur jag tappade greppet sakta över min situation. Började skada mig själv igen och eftersom jag har all kontroll på exakt vad jag ska äta, när jag ska äta osv så blev maten ett problem en liten stund. Jag började hets äta för att sen spy upp det. Jag fick hjälp av en kurator på skolan med mina problem. Och hon kunde verkligen beskriva exakt hur jag kände. Hon tog mig väldigt seriöst. Har pratat med psykologer förut men de känns som de inte tagit mig så seriöst.
Idag så mår jag mycket bättre, min familj har fortfarande lite problem, men jag tycker att huvudsaken är att jag mår bra i mig själv. Jag är ett levande bevis att man klarar sig igenom svåra saker i livet. Man ska aldrig ge upp! Idag är min största dröm att jobba med att träna hundar, antingen träna upp polishundar eller försvarsmaktens hundar. Kan även tänka mig att hålla på med terapi hundar för att hjälpa psykiskt sjuka. Men tanke på hur mycket min egna hund hjälpte mig.

Jag skulle tycka det vore jätte kul att få komma med i den äventyrliga dagen för att lära mig mer om friluftslivet. För mig är det en befrielse att komma ut i naturen och tänka på annat.
//Elin 16 år.

Äventyrsberättelse:
Friluftsfrämjandets och Bergans of Norways välgörenhetssatsning Äventyrliga Dagen mötte denna gång upp med Elin 16 år från Tyresö som bland annat kämpat med självskadebeteende. Äventyrliga dagens syfte är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn.

Jag märkte direkt att Elin var taggad på att komma ut i naturen. Hennes stora hundintresse gör att hon tillbringar mycket tid i naturen och hon kände redan till de positiva effekter hon känner av, att få vara utomhus och samtidigt vara i aktiv rörelse. Att träna hundar i naturen är också friluftsliv. Dock så tror jag att hon med de kunskaper hon lärde sig under Äventyrliga Dagen så möjliggörs mycket längre vistelser utomhus tillsammans med sin hund.

Vi började med att lägga i kanoten i ett sjösystem sammanknutet av åar som till slut mynnar ut i Östersjön. Väldigt vacker paddling i trånga passager med en del lyft över forsar. Både snokar och kopparödlor hade letat sig fram i solgasset. Vi stannade på en ö för lunch och många bad blev det för hennes Malinois hund som just fyllt 1 år. Första gången i kanot var det för hunden men hon lugnade snart ner sig vilket resulterade i en tryggare framfärd. Vädret var strålande varmt, men man kunde lätt svalka sig i vattnet. Efter sista lyftet så kom vi ut i Östersjön. Braxarna lekte i vassen och vi såg många mörka skuggor fara förbi bredvid kanoten. Efter drygt en mils paddling så drog vi upp kanoten invid stranden och tog sikte på vandringsleden som ledde in i Tyresta nationalpark.

Nu hade vi två mils vandring framför oss, men vi vandrade på i bra tempo genom skogarna i Tyresta. Vatten fyllde vi på i små sjöar längs med vägen. Packningen på ryggen var inget problem för Elin som höll ett högt tempo och vi nådde vår lägerplats redan till kvällningen. Ordförande för Tyresö lokalavdelning Jörgen Arnstad anslöt med sin fru och introducerade Elin i alla aktiviteter de bedriver. Elin tyckte vandringsdelen lät väldigt intressant men nappade även på att lära sig paddla kajak. Kontakt knöts och jag tror de kommer få se en hel del av Elin på sina aktiviteter framöver. Under solnedgången gick vi igenom eldlära och förståelsen för hur en liten gnista blir till värmande brasa.

Efter att ha pratat om livet, krav och prestationer och vem det egentligen är som styr över ens eget liv så kröp vi väldigt trötta till kojs. Hunden som aldrig sovit i tält morrade dock en del över alla skogsljud innan hon vande sig och även hon somnade. Morgonen därpå så gick vi genom obanad teräng ut ur Tyresta nationalpark och tillbaka till vår startpunkt. En mycket härlig Äventyrlig Dag och en ny väldigt trevlig bakantskap. Ska bli väldigt roligt att följa Elin och se vad hon hittar på i framtiden.

// Sören Kjellkvist

Elins ord från dagen: Det var super roligt att få åka ut på en Äventyrlig dag med Sören. Dagen anpassades bra efter mig och min vovve. Jag fick lära mig massor av nya grejer som jag kommer kunna använda mig av när jag börjar att vara ute och tälta mera. Den här dagen betyder väldigt mycket för mig och jag och Sören hade många roliga och intressanta diskussioner. Tack för den här möjligheten!

// Elin

Åtgärder vid självskadebeteende:
Att skada sig själv kan innebära att man gör illa sin kropp på något sätt, eller att man utsätter sig för något skadligt eller riskfyllt. Det brukar vara ett sätt att försöka bli av med jobbiga tankar och känslor. Fysisk smärta kan upplevas som lättare att stå ut med än känslomässig smärta. Många känner lättnad precis när de skadar sig. Men efteråt brukar ångesten öka. Att skada sig själv innebär nästan alltid att problemen blir större på lång sikt. Läs mer på UMO:s hemsida.

2017-03-21 Nionde deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Anton, 20 år som drabbats av depression.

Motivering:

Nominerad till Äventyrliga Dagen av Antons mor.
Söker för min sons räkning Anton som är 20 år och en envis kille som vill klara sig själv, skriver, spelar gitarr, fotar, ritar och målar mycket.
Som person är han väldigt snäll och omtänksam men glömmer ofta sig själv.
Han har tidigare haft problem med depression och är nu på väg in i en till och uttrycker sig att tillvaron känns meningslös och att han inte ser anledning att leva.
Som förälder och vuxen vill man att alla barn och unga ska få må bra och känna livslust.

Jag försöker att ta med honom ut så mycket det går för att varva ner och vara ute och röra sig men som mamma är man inte alltid så populär och jag tror också att det skulle vara bra för Anton med egen kunskap och trygghet för att våga ge sig ut på egen hand.
Önskar så mycket att någon kunde ta med honom ut och "öppna hans ögon" för livet, glädjen och möjligheterna i vår natur som finns och som bara är att ta för sig av att vara i och kunna njuta av istället för att gå och grubbla och se tillvaron i svart.
Funderar mycket som förälder runt hela situationen, hur det har varit och hur det har blivit från att ha varit en social glad kille som tex älskade att bada, tyckte skridskor och längdskidor var kul, skämtade med alla, skulle bli rockstjärna för att nu sitta i besöksrum med läkare och diskutera medicinering och anledningar till att leva, säga nej till allt och inte våga pröva eller delta. tror inte han har badat i havet sedan vi var i Kroatien för tre år sedan, isolerar sig och känner ingen mening och glädje med livet.

Som person har Anton alltid ställt väldigt höga krav på sig själv, perfekta resultat i det han gör, hård träning, strikt diet och tar stort ansvar vilket ibland blir för mycket och det kan bli svårt att sätta gränser och säga nej. Jobbar nu som elevvårdsassistent ett jobb som han går in för men som tar mycket energi.
Vi pratar en del om hur man lever och hur man kan leva ett liv som man står för, en tillvaro som man trivs med, att inte fastna i ett ekorrhjul och att nå sina mål i en mer kreativ tillvaro, vilket jag tror han har en del frågor till Sören om samt att han skulle behöva byta miljö och få en paus i sin tillvaro.

Min mamma berättade för mig om äventyrliga dagen, att hon sökt för mig och att jag har en möjlighet att få uppleva den.
Efter lite funderande känner jag att jag vill. Från och till de senare åren har jag inte mått så bra psykiskt och i själen. För ett och ett halvt år sen hade jag en depression som så småningom gick över och jag tyckte att jag fick koll på livet, men de senaste månaderna har det blivit tyngre igen och jag känner mig vilse i livet och har svårt att inte ha en pessimistisk inställning till livet och min omgivning, så jag tror att en sådan här sak vore bra för mig och om inte annat så vill jag iallafall ta vara på möjligheten, säger Anton.

Äventyrsberättelse:
Friluftsfrämjandets och Bergans of Norways välgörenhetssatsning Äventyrliga Dagen mötte denna gång upp med Anton 20 år från Nyköping som lider av depression. Äventyrliga dagens syfte är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn.

Jag träffade Anton tidigt på morgonen hemma i hans lägenhet och vi gick där igenom den friluftsutrustning som Anton får behålla efter sitt äventyrsdygn. Vi begav oss sedan till Ågelsjön, ett vackert friluftsområde känt för sina bra klättermöjligheter. Dagen började dock med iskunskap på de lilla is som fanns kvar på sjön. Med rätt kunskap och säkerhetstänk så behöver man inte vara rädd för att gå igenom isen och genom att ta reda på isens bärighet så går det faktiskt även att undvika. Anton kände sig mycket ovillig att ge sig ut på isen då den var så svag, men genom att kontrollera bärigheten noga lärde han sig var det var säkert att gå.

Solen steg och temperaturen likaså när vi begav oss mot klätterklipporna. Vi tog oss upp, visade och gick igenom säkerhetstänk och utrustning för att sedan fira oss ned för klipporna. En hisnande känsla med härlig utsikt över vattnet och solen som värmde gott. Väl nere så var det dags för Anton att även ta sig tillbaka uppför klippan. Efter något försök så lyckades han få koll på tekniken och tog sig hela vägen upp för att på toppen laga till lunchen på stormköket.

Till min hjälp denna Äventyrliga Dag så hade min gode vän Adrian Clarke kört ända från Linköping för att dela med sig av sina djupa fotokunskaper. Hans naturbilder håller verkligen en skönhet och lyster man bara önskar att man kunde komma i närheten av. Ett av Antons favoritintressen är nämligen fotografering och således tillbringade vi hela eftermiddagen åt att lära oss kamerans alla hemligheter samt naturens linjer, ljus och former. Vi avslutade med en fika intill vattnet på en klippa, därefter lämnade Adrian oss och vi spände på oss ryggsäckarna för att vandra runt hela Ågelsjön.

Vandringen var mycket vacker. Vi diskuterade livet och filosoferade kring vad som är viktigt och betydelsefullt i livet. Vi njöt av det härliga vädret och solen som sakta sänkte sig. När det började skymma var vår vandring över och vi fann en bra lägerplats invid vattnet. Vi spände upp våra hammockar, lagade mat och kröp sedan väldigt nöjda och trötta ner i sovsäckarna.

Åtgärder vid depression:
Alla känner sig ledsna och nedstämda ibland – det är en del av livet. Men om ledsenheten håller i sig kan den övergå i en depression. Den som är deprimerad får svårt att klara vardagen, livet kan kännas meningslöst och man vill oftast inte tänka på framtiden.
Depressionen yttrar sig på flera sätt:

 • Den yttrar sig känslomässigt genom att man blir ledsen och irriterad, känner ångest eller känner sig värdelös.
 • Depressionen påverkar ens sätt att tänka. Man blir negativ, tappar lusten och blir självkritisk. Man kan också bli mer känslig för krav och kritik från andra.
 • Kroppen förlorar all energi och lust. Man kan få ont i magen, huvudvärk och aptiten kan påverkas så att man går upp eller ned i vikt. Ofta får man problem med sömnen och blir väldigt trött.

Med hjälp att ett skattningsformulär kan du själv besvara ett antal frågor om ditt upplevda tillstånd och dina känslor. Här kan du testa om du är deprimerad med hjälp av HAD-skalan.
Mer information och hur man får hjälp kan man finna på BUP:s hemsida och på vårdguiden.

Antons ord från dagen:
Dagarna innan äventyrliga dagen började jag ångra mig och kvällen grämde jag mig mer än jag någonsin gjort över någonting jag sagt ja till tidigare. I början av dagen försökte jag hålla humöret uppe medan jag på insidan kände jag hur det skavde och ångesten karvade runt i magen. När det första som hände var att jag skulle få gå på is och använda mina kunskaper jag förvärvat 2 minuter innan hoppades jag nästan på att jag skulle göra fel och försvinna ner i en vak och sugas upp av en undervattensström (som dock sannerligen inte finns i Ågelsjön) men efter en stund kände jag att det kanske var bra att ha lärt sig ändå. När vi sedan skulle repellera ner för en bergvägg så ville jag bara lägga mig ner och gråta bakom valfritt träd men istället pressade jag ner känslorna och försökte att ta vara på det istället och vara tacksam och när jag hängde 90 grader utifrån väggen var jag helt uppslukad av det fokus aktiviteten krävde. När jag sedan efter att ha tagit mig ner skulle börja klättra upp igen blev det nästan ännu värre och när jag gett det ett försök och varit tvungen att komma ner igen så kändes det hopplöst, men jag bestämde mig för att ge det ett nytt försök efter att fått tips och råd av Sören och Adrian och den andra gången gick det betydligt bättre. När jag sedan tillslut kom upp för klippväggen och knäppte loss mig från linan kände jag förutom  glädjen över att jag äntligen var uppe att någonting vände och att jag faktiskt lyckats med någonting jag inte trodde att jag skulle klara, inte för att det var något stordåd direkt men iallafall någonting. 

Efter klättringen så kände jag bara att dagen bara kunde bli bättre och att jag istället för att bara längta därifrån acceptera vad jag tackat ja till och ta vara på tiden medan jag ändå var där och efter att ha gjort lunch på mitt nya, blåa lilla kök flöt dagen bara på och jag hade kul och lärde mig nya saker som jag faktiskt finner glädje i att ha lärt mig inför framtiden; både friluftskunskaper om var man kan dricka vatten och hur man gör eld till det att Adrian lärt mig hur jag faktiskt ska kunna utnyttja min kameras funktioner och snäppa upp mitt fotograferande ett eller två steg.

Vandringen runt sjön var sen inga problem, antagligen för att jag faktiskt njöt av att vara där, tycker om att gå och framförallt för att en mil inte är så långt att gå, och när vi sedan gått varvet runt, gjort middag och Sören hängt upp hängmattorna och jag krypet ner i sovsäcken var jag väldigt tacksam och tänkte att sova i en hängmatta ute i skogen var något jag definitivt ville göra igen. 

Jag skulle vilja avsluta med att ge ett stort tack Adrian för det att han lärde mig och gör för sina ungdomar han jobbar med och framför allt till Sören. Jag är väldigt tacksam för allt och vill visa min respekt för det han gör av 2 skäl; Dels för att han ger väldigt fina saker till andra människor, såsom äventyrliga dagen, men också delar med sig av sina kunskaper om natur och friluftsliv, även då det tar mycket tid och att han hittar värdet i det ändå, vilket är något de flesta i västvärlden glömt bort för länge sen. Det andra är att han faktiskt kämpar för något som kanske är det viktigaste vi har nämligen miljön, även då det är en betydligt brantare, högre och svårare bergvägg att ta sig uppför än den jag fick klättra uppför och inte bara ha gett upp som är lätt att göra då det är jobbigt. Tack.

 


2016-10-06 Åttonde deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Hashim, 18 år som flytt från Afghanistan och kommit till Sverige via Iran som ensamkommande flyktingbarn.

Motivering:

Jag heter Hashim och är 18 år. Jag är född i staden Behsood i Afghanistan. När jag var 5 år gammal flyttade jag till Iran för att min familj blev dödade av Koochi, människor som har en annan religon. Jag fick gå med en gammal kvinna under flera dagar för att komma till Kabul, hon sa att jag skulle gå i skolan där. Jag visste inte vad som hade hänt med min familj. I Kabul blev jag hämtad av min kusin och vi åkte med lastbil, buss och gick till fots till Teheran, Irans huvudstad. Där fick jag bo hos min kusin och fick börja i en skola för Afghanska barn när jag var 7 år, där jag fick lära mig att skriva och läsa. När jag var 9 år fick jag inte gå i skolan längre för att vi inte hade pengar. Då fick jag börja jobba i en tegelfabrik. Där jobbade jag i ett år och det var mycket tufft. Efter det fick jag börja jobba i ett skrädderi där jag fick lära mig att sy kvinnokläder och jag jobbade i 6 år på olika skrädderier.

Det var jobbigt i Iran för människorna är rasistiska mot folk från Afghanistan. Jag har inga bra minnen från de iranska människorna. En dag blev jag slagen av sex stycken iranska pojkar och dom bröt nyckelbenet på mig. Jag hade en kompis som hade flyttat till Sverige och sa att det var ett bra land att bo i, där människorna var snälla och man fick gå i skolan. Jag visste inte hur man kunde komma dit, men jag berättade för min kusin att jag inte ville ha det livet jag hade i Iran. Han sa att det var farligt och att jag var för ung. Jag hörde många afghanska ungdomar i Iran prata om hur man kunde fly och få ett bättre liv. Min kusin sa att jag behövde spara mycket pengar för smugglarna, att jag behövde lära mig engelska och lära mig simma. Jag lärde mig engelska genom att titta på tv och min kusin lärde mig simma i en pool. På våren förra året flydde jag från Iran. Först kom en bil som körde mig till turkiska gränsen. Där samlades vi ihop ungefär hundra människor och vi gick över bergen i 8 timmar över gränsen till Turkiet. Där kom andra bilar och hämtade oss och vi fick sen åka med en buss till Istanbul. Sen blev jag skickad till Izmir och en mörk kväll blev vi skickade i en gummibåt över medelhavet till Grekland. Det var en tuff resa, vi var 63 personer i en liten båt och vi var tvungna att ligga på varandra under nästan 6 timmar. När vi kom fram till Grekland kom smugglare och pratade med mig och några andra ungdomar. Jag fick åka med ett flygplan till Paris, det kostade mycket pengar men jag slapp ta mig genom många länder. En man tog med mig på flygplanet och jag fick låtsas vara hans japanska kompis och vi skaffade japanska kläder till mig innan vi åkte. Från Paris fick jag åka många tåg och kom till Malmö till sist. Sen blev jag skickad till ett boende för ensamkommande flyktingpojkar i Knivsta. Jag kände mig mycket ensam där, de andra kom från Eritrea och Somalia.

En dag fick jag komma till Knivsta cykelklubb och lära mig cykla mountainbike. Jag fick lära mig att svenska människor är snälla och inte ser på mig som människorna i Iran gjorde. Jag har fått många svenska kompisar och trivs jättebra i Knivsta. Nu väntar jag på Migrationsverkets besked om jag får stanna i Knivsta. Jag är orolig för att de inte ska svara innan jag fyller 18 för då kanske dom skickar mig någon annanstans. Jag vill stanna i Knivsta, gå gymnasiet och universitetet och utbilda mig till ingenjör inom elektronik. Jag hoppas att jag kan få en egen familj. 
Många pojkar i boendet sitter och väntar på svar från Migrationsverket och undrar hur framtiden ska bli. Man sitter och tänker mycket, blir ledsen och kanske börjar med dåliga saker som att röka. Om man har saker att göra och får vara ute i skogen och till exempel cykla så tänker man inte så mycket på dom dåliga sakerna.

Om jag blir utvald till äventyrliga dagen så vill jag prova att sova i skogen i ett tält, göra upp eld, sitta och grilla vid elden. Det vore också spännande att prova på klättring eller paddling. Det vore spännande att se vilda djur om det finns. Om jag lär mig friluftsliv kan jag ta med andra ut i skogen och lära dom.

// Hashim Amiri

Äventyrsberättelse:
När jag först träffade Hashim kände jag direkt att han brottades med oro och ångest. När jag fick höra hans berättelse, förstod jag varför. Hashim tillhör folkgruppen Hazarer, liksom majoriteten av flyktingar som kommer till Sverige från Afghanistan. Hazarerna är en minoritetsgrupp som till största delen består av shiamuslimer och har under flera århundranden blivit diskriminerade och förföljda av olika grupper i Afghanistan. Hashim var bara 5 år när han flydde Afghanistan efter att hans föräldrar blivit dödade av Kuchi folket, som sedan länge är involverade i en konflikt över landområden med Hazarerna. Vid 16 års ålder kom Hashim till Sverige, fick börja i skolan, skaffade kompisar och började integreras i det svenska samhället. Bara några veckor efter Hashims 18 års dag fick han avslag från migrationsverket.

- Jag dör hellre än blir tillbakaskickad till Afghanistan, det finns inget för mig där. Nu står hoppet till den överklagan jag gjort, men hoppet är litet. Jag är mycket orolig eftersom jag fick avslag av migrationsverket. Att få stanna i Sverige är min sista chans för att fortsätta leva. Nästa termin ska jag börja med gymnasiet, men utan fyra sista siffror i personnumret det går inte, säger Hashim.
Syftet med Äventyrliga Dagen är att flytta fokus från deltagarens alla bekymmer och för ett dygn få uppleva naturens livsbejakande och helande krafter. Därför begav vi oss till Ryssgraven, en 30 meter hög, vackert belägen klippa för utomhusklättring i Kungsängen. Väl på plats, mötte vi upp med Christer Åstrand från Stockholms Klätterförbund. Han visade oss de olika leder uppför klippan som har genomgått avsevärda förbättringsarbeten under Christers ledning och ideella engagemang.

Hashim hade aldrig klättrat förut och var inledningsvis lite nervös. Men så fort utrustning var säkrad, dansade han upp för de enklare lederna som om han aldrig gjort annat. Trots att det var kallt gav klättringen oss värme och höstlöven sprakade i all sin färgprakt. Hashim verkligen njöt av att få hänga ut från klippan. Vi testade sedan svårare leder, som bemästrades med bravur, och snart var det dags för lunch.
När vi väl hade fått i oss lite mat, var det dags för nästa aktivitet. Med skeptisk min såg Hashim på medan jag lastade av SUP-brädorna och lade dem på stranden. Det var inte många grader i vattnet. När väl Hashim var övertygad om att torrdräkterna verkligen inte släppte in något vatten, vågade han sig upp på sin bräda och vi paddlade ut på vattnet.

Det färggranna höstlandskapet bredde ut sig framför oss, vattnet var stilla och reflekterade i orange och rött. Stillheten som infann sig är svår att beskriva i ord. Ett paddeltag i taget tog vi oss längre bort från civilisationen och närmare en fantastisk natur i Mälarens vikar. Vi följde strandlinjen och fiskade efter gädda från brädorna. Hashim hade aldrig fiskat förut och heller inte sett en livslevande gädda, som ju är en imponerande fisk! Mot slutet av turen ramlade Hashim i vattnet och jag kunde för en kort stund se viss panik i ögonen, men efter att snabbt ha tagit sig samman, kravlade han upp på brädan igen med ett småleende.

Efter några timmar på vattnet, lyckades vi hitta en vackert belägen udde där vi slog upp våra hammockar. Hashim konstaterade därmed att man kunde sova utomhus på tre olika sätt. Under bar himmel, i tält eller som vi nu skulle göra, i hammock. Med mig på denna Äventyrliga Dag hade jag bjudit min gode vän Elle som är svampkännare och därmed är riktigt bra på matsvamp. Hon är även expert på utomhusmatlagning och driver ett företag som heter Elles Utemat. Nu var det upp till henne att använda sina kunskaper då hon både skulle hitta svamp och stå för kvällsmenyn. Några ätliga svampar hittade vi tyvärr inte på grund av den ihållande torkan i området, men Hashim tyckte att de giftiga var lika intressanta. Tur att Elle hade med sig torkad svamp som hade samlats in tidigare under säsongen. Middagen var räddad!

Väl tillbaka i lägret var det dags för Hashim att göra upp eld med eldstål och det är inte helt enkelt första gången. Hemligheten ligger i förberedelserna. Vi samlade in pinnar och ved i olika tjocklekar och jag förklarade hur en eld byggs upp och hålls vid liv från första gnistan. Inte långt därefter slog lågorna upp från lägerelden mot den mörka himlen, vi värmde oss och pratade om dagen och livet. 
När väl brasan var igång, tog Elle fram muurikkan och vi började laga mat. Man brukar säga att hungern är den bästa kryddan, samma gäller naturen, om ni frågar mig. Att laga och äta mat ute är otroligt fridfullt och tillfredställande. Maten som lagas över en eld får en lätt rökig smak och man får en större upplevelse av maträtten om den tillagas i det fria.

Kvällen bjöd på en trerättersmiddag bestående av bland annat svamp, fisk och efterrätt. Vi satt länge framför brasan och talade om det mesta tills vi mycket trötta lade oss tillrätta i våra hammockar. En dag full av äventyr led mot sitt slut och alla var glada och nöjda.
Morgonen grydde. En yrvaken Hashim tittade ut ur sin Hammock. Trädkronorna reste sig upp mot skyn och vi hörde fåglarna spela sin morgonandakt. Det var dags för frukost och paddling tillbaka till Ryssgraven. På vägen tillbaka fanns en del tid till eftertanke. Så otroligt skönt det är att komma bort från vardagen och ut i naturen, att njuta av dess ljud, dofter och vackra konstverk.

Vardag betyder olika saker för olika personer. För de flesta handlar den om rutin. Många finner trygghet i rutinen och samma sak tror jag gäller för Hashim. Han går i skolan, umgås med kompisar, sjunger i kör och engagerar sig i andra föreningar. Han har också en vardag, även om hans situation präglas av större ovisshet inför framtiden än för de flesta andra. Å andra sidan lever vi alla i en ständig ovisshet inför morgondagen, egentligen vet ingen vilka vägar livet tar och ibland står man maktlös inför nya situationer som ändrar ens planer och förväntningar. Det är viktigt att njuta av alla fina stunder som ges här i livet och det var precis det vi gjorde denna dag som avslutades med stora leenden och en härlig känsla inombords.

- Jag kände ett stort lugn när vi paddlade på SUP brädan. Att paddla på SUP brädan kändes häftigt och som att kunna gå på vattnet. Klättring lärde mig att man måste kunna kämpa mot tuffa tider om ska kunna behålla livhanken uppe på bergväggen. Idag står jag inför så många problem som tynger mig, men under Äventyrliga Dagen glömdes alla problemen och jag fann friden. Äventyrliga dagen och skolan är två saker som hjälpt mig att försätta med livet, sade Hashim.
Tack för allt Sören och Elle. // Hashim

Åtgärder för integration och flyktingmottagande:
Vi som land och människor i Sverige väljer själva hur vi vill ta emot och integrera flyktingar i Sverige. Tar vi emot dem med värme och kärlek reflekteras det tillbaka, tar vi emot dem med förakt och uteslutande reflekteras även detta tillbaka emot vårt samhälle. Man bemöts helt enkelt på samma villkor som man själv bemöter andra.

Hur hade du velat bli bemött om du flytt från krig, folkmord och förföljelse till ett annat land långt bort?

Många ideella krafter verkar ute i vårt samhälle för att genom sina kunskaper och resurser bidra till ett mer välkomnande Sverige. Några exempel är ”Mångkulturella unga ledare” inom Friluftsfrämjandet”, ”Hej främling”och "Refugees welcome".

 

2016-04-29 Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! De

t blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression, vilket resulterat i ett antal självmordsförsök och självskadebeteende. När man läser hennes motivering så känner man att det var för att kunna få förmånen att hjälpa personer som henne Äventyrliga Dagen skapades och allt den tid och arbete som lagts på detta känns så meningsfullt!

Motivering:

Jag antar att jag alltid tyckt om naturen och jag har i stort sett nästan växt upp med naturlivet då familjen äger två sommarstugor nära vattnet samt med närhet till skog, en på min pappas sida och den andra på mammas.
Att lägga nät, gå på dass, inte ha tillgång till rent vatten, fiske, båtturer och mycket annat har varit en stor del av min barndom vilket även fortsätter än idag.
På grund av att min barndom var tiden då samhället började gå in I en ny, modernare era där mycket annat än djur och natur lockade, så kände jag mig ofta annorlunda. Mina vänner samt de jämnåriga jag kände hade inget som helst intresse för naturen, bara ytterst få. Jag kunde aldrig fråga om de ville följa med ut och fiska, åka båt, ta en promenad I skogen eller följa med till stugan, sånt som jag ville göra, för att de tyckte att naturen var äcklig samt jobbig med alla insekter speciellt.

Men varför jag ansökt till Äventyrliga Dagen handlar om något helt annat, nämligen min utbrändhet och depression framförallt.
Jag är osäker på när allt började, dock har jag en misstanke om att det kan ha varit omkring tiden då jag gick i 5.an vilket också var den tid då jag kom in i puberteten och det ledde förstås till många förändringar kring min kropp.
Redan blyg och osäker som jag var så sjönk min självkänsla samt självförtroende, och det hjälpte knappast att jag var en av de första i min klass som började utvecklas.
Det kändes som att blickarna från klasskamraterna brände in i mig och jag gick ofta med huvudet nedsänkt för att jag inte ville synas, jag som avskydde att vara i centrum.
Hur som helst så utvecklade jag ett självskadebeteende för att jag tyckte väldigt illa om min kropp. Trots hettande sol och sommar så gick jag alltid i mjukisbyxor samt munkjacka utanpå en t-shirt även fast jag ofta svettades, men jag ville inte ha några tajtare kläder för att min kropp mer skulle synas då.

Under denna tidsperiod hade jag endast en vän och hon var också min bästa vän. Vi möttes på dagis och höll ihop ända från 6-års till 6:an trots att vi hamnade i olika klasser.
När vi då skulle byta skola för att börja i 7:an så hamnade vi äntligen tillsammans, men i en helt ny klass med många okända ansikten. Jag mådde fortfarande inte bra men jag höll det för mig själv och det värsta var nästan att jag inte visste varför jag mådde dåligt, jag hade ju allt. Trots att jag regelbundet gick till en kurator så visste ingen om hur det låg till och jag antar att det var då som min vän började umgås med ett par andra tjejer i klassen medan jag var borta vilket ledde till att vi blev en kompisgrupp på fem istället för två. Några av dem tog mycket plats och eftersom att de var mer intressant än vad jag var så blev jag som ett femte hjul då min bästa vän inte brydde sig så mycket om mig.

Mitt tillstånd blev bara värre, alla sa att det var hormonerna som spökar och att det går över men så var inte fallet. I bakgrunden av gruppen som levde sina egna liv satt jag fast i mina tankar, som i en dimma och lade nästan inte märke till någonting.
De andra brydde sig inte och jag klandrar dem inte för att jag förstår varför, en konstig tjej som sällan säger någonting och som skadar sig själv då och då med närmaste vassa ting hon kan hitta.
Jag kände mig dock otroligt utanför och ensam så jag bestämde mig för att försöka prata med min bästa vän. Jag frågade om hon kanske kunde hjälpa till att få med mig i deras diskussioner då de några gånger hittat på saker tillsammans utan att jag visste något, men tydligen så påstod min vän att de hade pratat om det flera gånger då jag var med.
Skrivandet har alltid varit lättare för mig så jag försökte berätta om min situation för henne trots att det tog emot och var oerhört skrämmande, hon var den första människa jag frivilligt försökt prata med. Svaret jag fick kom mot mig som en stenhård våg och nästan kvävde mig. Jag fick nämligen till svar att det är mitt ansvar att ta hand om mina problem, vill du vara med så får du jobba mer, det vill säga prata och delta i diskussionen mer. Jag kunde inte begära av henne att hon skulle dra med mig i diskussionerna hela tiden, även om jag vet att hon försökte ibland men det var alltid tomt i mitt huvud och ibland svävade jag iväg in i mina egna mörka tankar. Fånig och självisk blev jag kallad av min enda och bästa vän. Jag var fånig för att jag mådde dåligt och inte visste varför samt självisk för att jag berättade om det för henne då jag egentligen skulle hålla mina egna problem för mig själv, det var enbart upp till mig att lösa dem, själv. Ingen annan skulle behöva göra det åt mig.

Det tog hårt på mig och jag tror det var droppen för att jag for till botten som en tio ton tung sten. Jag blev förkrossad, det gjorde ont i hjärtat, ont i hela mig och min redan dåliga självkänsla samt självförtroende kraschade i botten tillsammans med mig. Det var den värsta tiden i mitt liv och jag hade ett sådant oerhört starkt självförakt så att mina tankar mörknade och skadebeteendet blev värre, jag till och med, hur hemskt det än låter, njöt av att skada mig själv. Jag har försökt begå självmord ett antal gånger, blivit inlagd och gått på BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin).

Efter att ha gått på BUP ett par år och försökt jobba jobba mig upp till toppen igen så har jag nu, sedan en tid tillbaka, fått antidepressiva som ska hjälpa mig.
Trots det, för snart ett år sedan, så blev jag utbränd. Kunde inte jobba, koncentrera mig eller göra någonting i princip. All min energi hade tagit slut då jag som högpresterande lagt mycket energi på skolan. Från att ha varit trött men ändå motionerat och haft koll samt ordning på allt så blev det plötsligt så att min kropp lade av. Jag orkade inte göra någonting, jag kunde inte jobba för att mitt huvud var blankt, inga ord kom upp då jag skulle skriva vilket ledde till stor frustration då jag hade stora, långa samt komplicerade uppgifter jag skulle lämna in, innan deadline.

Jag blev tvungen att skära ner på skolan rejält så att jag skulle få vila och kunna få energin tillbaka. Min psykolog sa åt mig att lägga fokus på träning samt att ha roligt och därför tror jag att Äventyrliga Dagen skulle kunna vara bra för mig och min resa tillbaka från utbrändhet samt depression.

Tack så mycket!

Med vänliga hälsningar
// Nathalie


Äventyrsberättelse:
Äventyrliga Dagen med Nathalie blev väldigt händelserik och lärorik, men även en behagligt rofylld och lugn dag. Efter att ha börjat dagen hemma hos Nathalie begav vi oss iväg till Gränsfors bruk och möttes där av Emma och Thomas. Vid Gränsfors bruk smids, slipas, härdas och skaftas handgjorda yxor för alla användningsområden och de har gjort så i mer än hundra år. I deltagarens startpaket för Friluftsliv ingår deras vildmarksyxa. Vi träffade en av deras mästersmeder Simon som tog med oss till smedjan och snart låg järnet i ässjan för att järnet skulle få sin gulröda färg för bearbetning någonstans mellan 800 - 1300 grader. Nathalie valde att göra ett smycke och jag passade på att smida en ny krok till min schäfer Daxas koppel. Det var helt fascinerande att se hur man med hammare och städ kunde transformera ett stycke järn till i princip vilken form man önskade. Om man tvinnade järnet kunde man få till fantastiskt vackra vågor och mönster. Simon som ursprungligen kom från Schweiz berättade att för att bli mästersmed måste man först gå i lära hos en annan mästersmed och när han ansåg att han inte hade mer att lära ut så begav man sig ut på en vandring som var 1 år och 1 dag lång, färdande mellan olika smedjor för att arbeta där i utbyte mot mat och husrum. Simon hade en dag kommit till Gränsfors bruk i detta ärende och sedan efter att ha återvänt till sin mästersmed och avlagt slutexamen beslutat att dra flyttlasset till Sverige och till Gränsfors bruk. Tror att även kärleken hade ett finger med i spelet…

Konsten i att klyva ved och att testa olika yxors egenskaper stod näst på tur. Själv tillbringar jag två månader om året framför huggkubben, men för Nathalie var det nog en helt ny företeelse. Jag fick chansen att förevisa min 360 graders sving som gör att man slipper höja yxan inför varje hugg, men främst lärde jag flera bra tips på hur jag kan utföra mitt klyvande med högre säkerhet. Nathalies hugg blev bara mer träffsäkra och med mer kraft desto fler hugg hon utdelade. Med ny kunskap om olika yxor och vedklyvning begav vi oss så till yxkastningen och där svingades det yxor kors och tvärs. Det som såg så lätt ut visade sig vara mycket svårt. Allting visade sig som vanligt att ha att göra med tekniken och att ta i för mycket var katastrofalt. Nathalie lyckades sätta sin yxa i huggkubben långt före mig och jag var sist med att få in en bra träff.

Vi tog farväl av Emma och Thomas och begav oss iväg till en närbelägen sjö. Eftersom jag hade med mig en Ally kanot vilket så enkelt och lätt ger en tillträde till alla sjöar och vattendrag tog det inte lång tid innan vi var ute på vattnet. Nathalie älskar att fiska och därmed släpade vi två stora flytwobblers efter kanoten i hopp om att fånga årets första gädda. Under några timmar utforskade vi hela sjön och gled magiskt vackert fram längs med strandkanten där bäverns framfart lämnat tydliga spår. Plötsligt viker sig Nathalies spö och det märks att det är en riktigt stor gädda på, men spänningen varar inte så länge då vi strax tappar den och spöet återfår sin normala form. Inte långt senare får jag napp på mitt spö som jag räcker över till Nathalie och vi får upp en liten gädda. Den återbördar vi dock till sjön så den får växa på sig en aning.

Nöjda med fiskafänget beger vi oss upp på en höjd med utsikt över sjön. Vi hör snart ljud i skogen och får sällskap av Christer och Matilda från Friluftsfrämjandet i Timrås lokalavdelning. Christer är vice ordförande i regionstyrelsen och har en livslång bakgrund i Friluftsfrämjandet. Matilda är en av fyra unga tjejer som beskrivs som eldsjälar och de fyra musketörerna i Friluftsfrämjandet. Med dem blir det många och långa berättelser om Friluftsfrämjandet och vad den inneburit för oss. Jag tror att Nathalie fick en rätt så heltäckande information om vilken fantastisk ideell kraft Friluftsfrämjandet faktiskt är. Vidare informerade vi Nathalie om att hon får möjligheten att delta i Friluftsfrämjandets satsning för Unga Ledare i projektet ”Let's get Out”. En satsning där man under en hel vecka som ung får utbildning i både ledarskap och friluftsliv. Solen begav sig till slut ner bakom horisonten och efter sen middag blåste vi upp våra liggunderlag och kröp ner i våra sovsäckar för att sova under bar himmel. Ett kort regn gjorde att vi vaknade under natten av vattendroppar i ansiktet vilket resulterade i en lång sovmorgon. Efter frukost paddlade vi tillbaka mot vardagslivet och det känns alltid lika vemodigt att avsluta en Äventyrlig Dag.

Nathalies upplevelser från dagen:
Äventyrliga Dagen för mig var en otrolig och helt ny upplevelse för mig trots att jag haft mycket kontakt med naturen under hela mitt liv. Allt vi gjorde under detta dygn hade jag dock aldrig testat på vilket var en rolig och intressant erfarenhet.

På Gränsfors bruk fick vi gå in i maskinrummet där det fanns maskiner i olika storlekar och åldrar som hjälpmedel till att smida yxor vilket jag tyckte var väldigt fascinerande att se. Många av maskinerna var väldigt gamla, kanske uppåt 100 år, och det är otroligt att de fortfarande fungerar.

Väl i smedjan fick vi prova på att smida för första gången vilket det, likaså, var väldigt intressant, plus att det vi smidde för alltid kommer att vara ett minne av denna fantastiska dag.
Att hugga ved kanske inte var något nytt för mig då sådant krävs i min familjs båda stugor så jag hade testat på det förut, dock då jag var mycket yngre så jag har enbart ett vagt minne av det. Då testade jag bara några slag eftersom att jag var så ung och det vi gjorde på Gränsfors bruk var långt ifrån några ynka slagförsök utan där fick vi mycket information om olika slags yxor, vad de är bra till, hur och varför med mera.

Efter att ha huggit ved fick jag testa på ännu något nytt, att kasta yxa, vilket jag tyckte var förvånansvärt roligt trots att jag fick lite träningsvärk i mage samt rygg dagen efter, för som Sören nämnde så krävdes mycket teknik, det var inte bara att ta i med armmusklerna så hårt man kunde utan här krävdes mer styrka med mage samt rygg och inte lika mycket med armarna som man skulle kunna tro.

Stunden på sjön i kanoten efteråt var härlig, det var otroligt lugnt och tyst, även om man hade önskat lite mer action av fiskarna. Pratstunden med Matilda och Christer på kvällen var väldigt trevlig och jag fick mycket information om Friluftsfrämjandet.
Att sova under bar himmel och också något som jag aldrig gjort förut och det var väldigt spännande. Man skulle kunna tro att det var kallt att sova ute sådär, utan tält och värme från någon eld. Många i min familj samt umgängeskrets frågade mycket om det åtminstone. Men det var inte alls kallt. Vi hade väldigt bra utrustning och Sören gav många tips samt information om utrustningen som exempelvis vad allt hade för funktioner och egenskaper. Det var heller inte så obekvämt som man skulle kunna tänka sig utan fann det faktiskt ganska bekvämt trots att jag annars sover ganska dåligt på uppblåsbara madrasser hemma hos andra.
Så den här Äventyrliga Dagen har gett mig många nya erfarenheter och mycket annat användbart vilket jag är otroligt tacksam över. Det har varit en annorlunda samt spännande upplevelse för mig och mycket kommer jag att bära med mig under resten livet och få mycket användning för, av både utrustning och erfarenheter. Jag skulle absolut rekommendera Äventyrliga Dagen till alla. Att delta, uppleva detta samt vara i naturen är otroligt nyttigt på så många olika sätt, alla borde testa. Jag är väldigt tacksam över att jag fick göra detta.

Mvh Nathalie

Åtgärder vid självskadebeteende och självmord:
Mind som är en oberoende ideell förening, sprider kunskap om psykisk ohälsa och självmord. De anordnar seminarier, konferenser och sprider information om psykisk ohälsa och självmord. Mind driver även Vi driver självmordslinjen, på telefon 90101 och chatt dygnet runt, för personer som inte längre orkar leva, eller närstående.

 


2016-02-10
Nästa deltagare till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Ebba, 19 år från Sollentuna. Hon har en önskan att få lära sig om planering och genomförande av egna turer och våga bege sig ut i naturen på egna ben.

Motivering:

Jag har i hela mitt liv aldrig känt att jag passar in i vårt samhälle. Detta har medfört att jag präglats av en dålig självkänsla och en otrygghet hos mig själv. Att inte ha en grundtrygghet samtidigt som jag har haft extremt höga krav på mig har medfört många år med prestationsångest vilket tillslut gjorde att jag drabbades av anorexi. 

Även om jag alltid har haft en omgivning som alltid sagt att jag duger som jag är så har det funnits en inre känsla av att inte räcka till. När man alltid ska prestera på topp i både skolan och inom truppgymnastik som då var mitt liv så kommer man tillslut till en punkt där det inte längre går. När jag gick i åttan tappade jag kontrollen över mitt liv, jag orkade inte längre försöka nå upp till den ribba som jag hela tiden höjde. Jag tog kontroll över det jag kunde, min kropp. Att dra ner på maten och öka motionen skapade ett tvång och drog snabbt ned mig i en nedåtgående spiral. Jag förbjöd mer och mer livsmedel, portionerna krympte och samtidigt som jag gick ner i vikt så kände jag mig tjockare och värdelösare än någonsin. Det blev verkligen som en ond spiral, jag skulle hela tiden bara gå ner några kilo till, det gick aldrig att bli nöjd. Detta gjorde att jag hamnade i ett tillstånd där jag varken åt eller drack, jag trodde att om jag befann mig i samma rum som mat så skulle jag gå upp i vikt. 

Jag hamnade tillslut på sjukhus med sondmatning och näringsdrycker. Men eftersom jag hade en så stor motivation i att få börja träna igen så började jag komma igång med ätandet ganska snabbt. Jag kom tillbaka till en hälsosam vikt och fick börja träna. Men jag skulle fortfarande prestera i skolan och inom gymnastiken, samtidigt som jag skulle övervinna min sjukdom. Det resulterade i att jag drabbades av en utmattningsdepression och fick panikångest. 

Idag 5 år senare har jag fortfarande ett dåligt förhållande till min kropp och mycket prestationsångest samtidigt som jag fortfarande har spår efter det jag utsatt min kropp för. Jag var tvungen att sluta med gymnastiken eftersom kroppen inte orkade med den fysiska belastningen gymnastik innebär, jag är även mycket mer stresskänslig och blir snabbt psykisk trött. Men tack vare fantastisk vård på ätstörningsenheten, en trygghet hos familj och vänner som alltid ställer upp så även lärt känna mig själv, fått många insikter och lever ett liv som oftast är väldigt bra, med drömmar och hopp om framtiden.

Jag har ett behov av fysisk aktivitet för att må bra och fungera som människa. Men idag är det inte tvångsmässigt, jag kan träna bara för att jag njuter av det, utan prestation eller kompensationstankar. Det gånger jag verkligen kan uppskatta min kropp är när jag känner hjärtat dunka, musklerna arbeta och pulsen öka. Jag har alltid älskat att utmana både mitt psyke och min kropp och när jag känner att kroppen klarar det jag vill då känner jag en sån stor tacksamhet att den fungerar trots det jag utsatt den för. Jag har även insätt att stressen i dagens samhälle, där ideal och prestationer spelar stor roll är det som triggar ätstörningen som fortfarande finns kvar. Jag mår som bäst när jag är ute i naturen, och gärna uppe i fjällen dit familjen försöker att åka några dagar varje sommar. Då känner jag att jag lever och jag kommer liksom hem.

När jag för ungefär ett år sedan började lyssna på podcasten Husky fick jag på riktigt motivation till att leva och inte bara överleva. Varje avsnitt inspirerar mig och jag fylls av livslust och glädje till kroppen, träning och livet. Sorgen över att inte kunna fortsätta med gymnastik byts ut med glädjen i att kunna göra vad jag vill. Jag tror verkligen att naturen är den bästa medicinen och jag drömmer om dagen då jag vandrar i Himalaya och Anderna, kanske vågar testar multisport och upptäcker allt naturen har att erbjuda. Utan krav eller prestation samtidigt som kroppen är det redskap som jag behöver vårda för att klara utmaningarna. 

Jag behöver ta mig ur min komfortzon och börja leva men min dåliga självkänsla är fortfarande ett hinder. Att våga går ur rollen som den ambitiösa tjejen som pluggar natur på gymnasiet med höga betyg. Jag behöver komma bort från dagens normer och göra det som jag själv mår bäst av. Men hur gör man och vart börjar man? 

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig att ta steget att göra det jag drömmer om men inte riktigt vågar. Att få inspiration och en knuff i rätt riktning så att jag vågar ge mig ut i naturen och börja äventyra på egen hand. 

// Ebba, 19 år från Sollentuna

Äventyrsberättelse:
Ännu en Äventyrlig Dag som kunnat realiseras tack vare Bergans of Norways och Friluftsfrämjandets välgörenhetssatsning och denna gång med Ebba som kämpat mot utmattningsdepression, panikångest och som fortfarande kämpar med anorexi.

Vilket privilegium det faktiskt är att få ta med dessa ungdomar ut på ett äventyrsdygn och så fantastiskt roligt det är. Mötet med Ebba blev verkligen alldeles speciellt och det var helt otroligt att få se hennes entausiasm och iver att lära och ta del av friluftslivet. Att få förmånen att öppna upp dörren till friluftslivet och visa dess skatter och möjligheter. Dagen började som vanligt med att gå igenom deltagarens startpaket för friluftsliv och förklara hur den brukas. Utrustning som deltagaren får behålla för att efter Äventyrliga dagen kunna kickstarta sitt eget friluftsliv! Min gissning är att Ebba nu planerar för fullt för olika vandringsäventyr och det ska bli oerhört kul att följa.

Vi begav oss till sjön Yngern, lade i kajakerna och paddlade ut. I en liten vik med lä från vinden fick Ebba testa på kajakens stabilitet genom att kantra den mer och mer tills hon kapsejsade. Efter att ha lärt sig kamraträddning och paddlingens grunder åt vi lunch på en solbelyst udde. Mätta och nöjda så paddlade vi på ett par timmar, pratade om livet och passerade ett fiskgjusebo högt upp i en talltopp. Fiskgjusen lyfte från boet och kretsade runt talltoppen ett par varv för att återigen slå sig ner och iaktta oss försvinna i horisonten.

Vi drog upp kajakerna på en vacker sandstrand och Niklas Taliaferro tog emot oss. Han har bott i det vilda till och från både här i Sverige, Norge och USA i fyra år och idkat stenåldersliv samt studerat primitivt leverne. Nu driver han tillsammans med några andra naturliv.org som erbjuder kurser i primitivt vildmarksliv endast nyttjande naturens resurser, givetvis med markägarens tillåtelse. Redan för åtta år sedan kom jag i kontakt med dem och hade då förmånen att bo tillsammans med dem under en kall januarivecka. Det var då jag lärde mig att göra upp eld med pinnar med en så kallad bågdrill och det var precis det som Ebba nu skulle få lära sig. Först gick vi dock igenom grundkunskaperna om skydd, eld, vatten och ätliga växter, sedan började tillverkningen av våra eldkit och efter några timmars tålamodsprövande träning hade vi vår eld. Framför elden satte vi oss och pratade äventyr och framtidsdrömmar samtidigt som vi lärde oss tvinna rep av linbarkremsor som människor gjort i årtusenden. Runt lägerelden satt vi länge och diskuterade samt delade erfarenheter nästan fram till midnatt då vi mycket trötta sov under bar himmel till vackert månljus och bäverns plaskande i sjön.

Solen väckte mig redan kl 06, men Ebba sa att hon lyssnat till våra snarkningar en hel timme. Frukostgröten avnjöts och det var väldigt roligt att få förevisa all den friluftsmat som finns i 24HourMeals sortiment för Niklas. Mat som knappast kan kallas primitiv! Niklas slog följe med oss i sin kanot när vi så paddlade tillbaka mot civilisationen...

Hemkommen senare samma dag blev jag rörd då jag fick följande sms av Ebbas mamma: Hejsan Sören Jag vill tacka så mycket för att Ebba fick den här upplevelsen. Ebba kom hem igen fylld av energi och glädje. Dessutom berättade hon att hon ätit pasta för första gången på tre år! // Ebbas mamma

Äventyrliga dagen var helt klart den bästa dagen jag haft på länge. Jag hade varit ganska nervös innan eftersom jag under våren inte mått så bra, men när Sören kom för att plocka upp mig så försvann all oro. Hela dagen präglades av känslan av lugn och jag lyckades släppa på kontrollen. Det är något jag ska ta med mig. Att naturen alltid kan få mig lugn. Jag är även otroligt glad att jag efter mycket slit fick upp en eld! Ett nytt partytrick. Nu ser jag framemot att med Sörens stöd och pepp ska kunna fortsätta med äventyr stora som små! // Ebba

Åtgärder vid anorexi:
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar är en ideell förening som startade redan 1983 i Stockholm och blev riksförening 2003 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Idag finns vi runt om i hela landet och syftar till att finnas överallt där det finns behov av stöd och hjälp för de som lider av ätstörningar och deras närstående.
Vårt syfte och verksamhet bygger på att sprida information och genomföra aktiviteter för att:
– stödja personer med ätstörningar och deras närstående
– arbeta förebyggande inom området
– påverka för bättre vård
De flesta som arbetar eller engagerar sig i föreningen har själva haft eller känt någon med ätstörningar.

Vi har inget kommersiellt syfte, vi vill bara fylla det behov som vi själva hade och som vi i vissa fall saknade när vi behövde det som mest. Vår stödjande verksamhet består av mail och telefontider i alla lokalavdelningar. Vi erbjuder mentorer samt anordnar stödgrupper för såväl drabbade som anhöriga och partners. Vårt förebyggande arbete består till största delen av Uppdrag: Självkänsla, där vi ute i skolor och bland unga samtalar om självkänsla, ideal och kommunikation. Dessutom kommer vi gärna ut och föreläser, till exempel i skolor, gym eller på vårdenheter.

 

 

2015-12-03 Femte deltagaren till Äventyrliga dagen är utsedd! Det blev Jakob Lindén, 22 år från Umeå som fått utstå grov mobbning under sin uppväxt.

Motivering:
Allt sedan jag var liten pojke har jag varit tvungen att hantera utanförskap. Redan som femåring fick jag min första diagnos. Med svårigheter i socialt samspel kombinerad med motorisk försening. Det gjorde att jag lätt hamnade i konflikter med barn och blev utesluten för att jag hade svårt att läsa av sociala koder. Den motoriska förseningen gjorde dessutom att jag inte självklart “platsade” i pojkars lekar på fotbollsplanen. Första gången jag lyckades delta på en organiserad sport var i 8:e klass då jag började i en karateklubb. Där bedömdes jag inte efter jämnåriga utan efter det jag faktiskt klarade av, och jag kunde stegvis börja erövra mina rörelser och känslor, genom bältets olika färger. Till slut, efter något år, tyckte jag att rörelserna blev för svåra och jag slutade. I femman blev jag bokstavligen utburen ur klassrummet på grund av “bristande beteende” trots att jag hade en assistent på heltid. Jag började i en liten specialskola, även där blev jag delvis utfrusen. Då jag var sämst på att springa och alltid förlorade så blev “straffpresenten" att de andra killarna fick skjuta hårda skott rakt på mig när jag stod i mål.

I högstadiet började jag ta droger för att hantera min ångest och de utanförskap jag upplevde. Allt oftare var jag helt ensam när jag till slut blev helt redlös. Situationen blev ohållbar då maria pol och polisen allt oftare fick rädda mitt liv.

Jag hade dock fortfarande drömmar. Jag såg därför fram emot att börja på gymnasiet. Där upplevde jag 6 månaders kontinuerliga kränkningar och misshandel. Det var som att några individer tog sig rätten att makulera mina drömmar. Jag blev blå under ögonen och sov knappt. Jag fick inte vara duktig i skolan då mina plågoandar på gymnasiet försökte förstöra allt för mig. Men mobbarna misslyckades och fick stå till svars för sina handlingar. Ingen ”såg” vad som skedde i skymundan. Jag blev slagen, sparkad och förnedrad. Jag tvingades genomföra skymflekar och blev till slut också piskad och torterad i mitt egna rum. Jag vågade inte berätta för någon av rädsla för att bli än mer straffad och utfrusen av gruppen. Tillslut sniffade jag eller ”boffade” ett lösningsmedel en fredagskväll när jag var lämnad ensam i mitt rum, på internatskolan där jag befann mig. Jag hade kunnat dö om jag inte fått hjälp med akutfärd till sjukhuset. Det gjordes anmälningar till polisen och några lades ned redan i förundersökningen. De två återstående gick till rättegång och där vann jag och min familj. Inga pengar i världen kan ersätta ett uppriktigt förlåt, vilket jag inte fått än idag. Men jag har ändå förlåtit för jag vill gå vidare, jag vill inte hata och känna ständig bitterhet. Traumat var akut. Jag omhändertogs av myndigheter och flyttades först till ett jourhem där jag blev knivhotad, jag flydde genom skogen en natt. Jag fick komma till ett annat jourhem och flyttades sedan till ett behandlingshem i Norrland. Under vistelsen på behandlingshemmet levde jag med drömmen om att snart resa jorden runt och upptäcka världen och värden med livet.

Jag gick ut skolan i Boden något år senare med bra betyg. Jag erbjöds aldrig samtal med psykolog för att bearbeta mitt trauma under min tid på behandlingshemmet. Fråga mig inte varför. Vad jag vill säga till er alla med den här enkla texten om händelser som tämligen påverkat mitt liv. Mobbare, politiker, poliser och myndighetspersoner. Säg inte - hen kommer aldrig att bli något - hen är dum i huvudet, missanpassad, efterbliven, lat eller sinnessjuk. Eller: ”tiden läker alla sår, ryck upp dig grabben, du har typiska tonårsproblem”. Du vet inte vad den människa du möter har för kunskap, erfarenhet eller livshistoria. För det är en in i ryggmärgen allvarlig myt att tiden skulle läka alla mina sår. Jag kämpar bitvis med min svåra ångest, jag påminns om mina trauman. Påfrestningarna är med mig, men jag får lära mig att hantera motgångarna och hitta strategier för att hantera vardagen. Att leva hade blivit så mycket enklare om jag bara fått professionell hjälp tidigare. Det finns hopp och just du kan göra karriär oavsett bakgrund. Sverige är ett fantastiskt land med möjligheter och jag är tacksam att jag föddes i Sverige. Jag är tacksam över att jag fått möjligheten att möta så fina människor som jag möter varje dag. Lås inte in dina plantor i en glasburk, du kan lyckas och du har rätt att vara människa.

// Jakob Lindén, 22 år från Umeå – Författare till boken "Sanningens ord" och föreläsare om mobbning

 


Äventyrsberättelse:
Dagen är kort och för att ta till vara på dagsljuset dyker jag upp hemma hos Jakob redan 05.00 på morgonen. Efter att ha packat iordning hans utrustning för dygnet beger vi oss iväg. Vi färdas längs med Vindelälven och har stämt möte med Anders Sandström (ordförande för Friluftsfrämjandet i Umeå) vid ett 30 meter högt isfall. Allting är inramat av ett ljuvligt vitt vinterlandskap och temperaturen visar på - 19 grader och det knastrar under skorna när vi närmar oss. Topprepet sitter redan på plats och vi börjar med att göra upp en värmande lägereld och koka kaffe. Anders visar och går igenom nödvändig utrustning samt ger Jakob en kurs i klättring och kamratkontroll. En stund senare är Jakob inknuten i repet och börjar kämpa sig uppåt, efter stor möda och helt slutkörd i musklerna når han toppen och belönas där av en fantastisk utsikt och solen som precis stiger över horisonten. Vi turas om vid isfallet och is skärvorna som lossnar regnar ner i solgnistret. Det var en magisk upplevelse.

För att hinna innan det blir mörkt hoppar vi över lunchen och skyndar oss vidare till Enhörningens hästgård, vi ska ut och rida! Där möter vi Arne som äger och driver hästgården. Han tar oss med till hagen där vi får hjälpa till att tränsa och sadla hästarna. Jakob får ett snällt halvblod och jag en Nordsvensk, den svenska ursprungsrasen. Hästarna är pigga och sugna på att komma ut. Turen går genom tallskogar, rullstensåsar och dödisgropar. Trots att Jakob har minimal ridbana lär han sig snabbt och det dröjer inte länge förrän vi galopperar fram i fältsits. Fartvinden biter i kinderna och en aning nedkylda återvänder vi till hästgården just som det sista ljuset lämnar dagen. Vi avslutar eftermiddagen med varm choklad, lussebullar och samtal framför vedspisen. Arne berättar om att också han upplevt sin del av mobbning under skolåren att det för honom var en självklarhet att ställa upp, att hjälpa till och bidra till Jakobs Äventyrliga dag!

Nu var det så dags att bege sig ut på mörkervandring längs med Isälvsleden. Att pulsa fram i snön gjorde att vi snabbt fick upp värmen. Stjärnfall, samtal och glimmande rimfrost förgyllde turen. Målet: en vandringstuga som Friluftsfrämjandet har hand om. Väl framme fann vi fyra britsar och en vedkamin. Till vår förtret tog det nästan två timmar innan vi fick drag i skorstenen och röken hamnade utanför stugan istället för inne, men sent omsider kunde vi belåtna och mätta krypa ner i våra sovsäckar.

Friluftsfrämjandet Umeå har skidåkning som sin största verksamhetsgren och som grädde på moset passade dem på att ge Jakob en överraskning. 1 årskort i liften, skidhyra och privatlektioner med instruktör i deras skidbacke. Hur underbara är inte Friluftsfrämjandet! // Sören Kjellkvist

 - Äventyrliga dagen har varit en underbar upplevelse som fått mig att se ljus i mörker. Tystnaden och friheten i kontrast med mänskliga samtal, naturen och framförallt vetskapen om vad det innebär att vara människa har gett mig obeskrivligt mycket kunskap och makt att bestämma över mitt liv. Jag känner mig tacksam och glad att "lilla" jag fick möjlighet till ett äventyr ut i den svenska vildmarken och den frihet det innebär att lufsa i naturen. Jag önskar fler ungdomar får den möjlighet jag fick som människa. Tack Sören och tack alla sponsorer! // Jakob Lindén

Åtgärder vid mobbning:
Mobbning är ett samhällsproblem som drabbar 60 000 barn och unga varje år. För att stoppa mobbning krävs det att vi alla engagerar oss, från högsta beslutsfattare till privatpersoner.

Med mobbning menas upprepade kränkningar mot en person under en längre tid. Det finns många olika sorters mobbning som t.ex. fysisk, psykisk eller verbal mobbning. Vanligast är verbal mobbning vilket t.ex. kan handla om taskiga kommentarer.

Det finns aldrig ett skäl till varför kränkningar eller mobbning uppstår. Mobbning handlar om komplexa processer där bakgrunden och anledningarna går att finna på flera nivåer. För att förstå en mobbningssituation är det viktigt att ha både ett individ-, grupp-, organisations- och samhällsperspektiv. Man bör även ha med sig ett normkritiskt perspektiv och tänka på de ”osynliga regler” som finns på olika nivåer i samhället. Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. De utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet. http://friends.se/

 

2015-10-01 Fjärde deltagaren är utsedd och det blev Åsa, 17 år från Genevad. Ska bli så roligt att få ta med Åsa på en Äventyrlig Dag! Alltid en fantastisk känsla att få introducera en ung människa i det fantastiska hälsobringande friluftslivet. Hennes dröm är att vandra Pacific Crest Trail och jag hoppas Äventyrliga Dagen kan fungera som en katalysator för den drömmen.

Motivering:
Jag heter Åsa och är 17 år gammal. Hela min uppväxt har präglats av en väldigt dålig självkänsla, något som har ställt till stora problem.

När jag gick i femman fick jag frågan av en person som stod mig väldigt nära om jag inte skulle träna under innebandyuppehållet får att behålla min kondition. I hens öron var det bara ett tips så att jag inte skulle behöva starta i uppförsbacke kommande säsong. I mina öron var det ett finare sätt att säga "du är tjock, och jag skäms över dig". Och eftersom den här personen brukade ha rätt lyssnade jag på det hen sa. Jag var 11 år och gjorde upp en mental träningsplan för att gå ner i vikt.

För att lyckas tappa kilon började jag springa. I början mådde jag väldigt bra av det, jag blev både piggare och gladare. Men snart började det gå utför. Den frivilliga träningen blev nu ett tvång, jag kände mig tvingad att antingen ta en powerwalk eller en löptur varje dag oavsett väder. På konditionsträningen lades senare styrketräning på. Bl.a. gjorde jag varje dag sit-ups i 20 minuter, oavsett om jag var frisk eller hade feber. För om jag skippade det någon dag fick jag en sådan fruktansvärd ångest att jag kompenserade det med att göra dubbelt så många nästa dag istället.

Alla tips som handlade om träning och viktnedgång tog jag efter. Så fort jag vaknade drack jag ett glas vatten, då det skulle ge en mättnadskänsla och få en att inte äta för mycket till frukost. Efter glaset med vattnet tog jag en powerwalk på en timme, då jag läste att det är på morgonen som kroppen lättast bränner kalorier. Jag såg till att inte äta något två timmar innan jag gick och lade mig, då de kalorierna inte skulle förbrännas innan man somnade. Till slut började jag gilla att somna hungrig.

Jag slutade aldrig att äta mat eller spy upp den maten som jag åt, för jag ville ju absolut inte ha en ätstörning. Däremot slopade jag mat som jag kunde vara utan. Smör på mackan är ett exempel. Godisförbud ett annat. Jag tillät mig själv att äta kakor och glass och dylikt, om jag bestämde mig för hur jag skulle träna bort de onödiga kalorierna. Så det var “okej” att äta en bulle om jag gick ut och sprang en runda efteråt.
Hela mitt liv hamnade, utan att jag ville det själv, i något sorts kompensationstänk.

Jag har alltid varit den “duktiga flickan”, och därför berättade jag inte för någon om hur jag mådde. Jag ville inte vara till besvär. Samtidigt som jag någonstans i bakhuvudet förstod att mina vanor inte var normala och att jag kanske borde söka hjälp så tänkte jag att det fanns andra som hade större behov av det än jag. Så jag lät bli.

Att jag till slut kunde ta mig ur det här beteendet ca fyra år efter dess start berodde främst på två saker. Dels tog mitt psyke slut. En dag kände jag att jag bara inte orkade mer. Jag orkade inte träna mot min vilja eller att hela tiden behöva tänka på vad jag stoppade i mig. Dels sade mina knän emot och gjorde att jag inte kunde springa.
Naturligtvis gick det inte över en natt att jag helt plötsligt blev fri från all ångest och alla negativa tankar. Men gradvis blev det bättre och allt lättare att stå emot hjärnspökena.
Trots det tog det ytterligare ett år efter vändpunkten innan jag vågade berätta för någon vad jag hade gått igenom. 
Idag skulle jag vilja säga att jag är frisk från min vikthets, även om jag fortfarande har kvar min dåliga självkänsla. När jag slutade springa var det som om hela min identitet, hela den personen som jag ville vara, försvann. Vem var jag nu?
Jag har fortfarande inte klurat ut vem jag är, men jag kan säga att en av de få gångerna som jag känner att jag är på rätt väg är när jag är ute och går. Det är någonting med naturen som får mig att bli lugn, som får mig att känna mig hemma. 
En av mina största drömmar som dök upp för bara några månader sedan är att gå the Pacific Crest Trail, en vandringsled som går längs hela västkusten i USA. Kanske är naturen den som kommer läka mina sår helt. Kanske är naturen min nya identitet.

Hur som helst, någon gång kommer svaret att komma. Fram till dess får jag fortsätta med mina promenader. // Åsa

Äventyrsberättelse:
Tidigt på morgonen träffade jag Åsa och hennes familj bjöd på frukost. Vi gick igenom all utrustning, packade och begav oss sedan iväg för att vandra Hallandsleden. Leden visade sig vara lättvandrad genom ett vackert kulturlandskap varvat med mossig gammelskog. Många och långa samtal om livet, krav, drömmar och prestation gjorde att tiden flög fram till lunch som vi avnjöt på varsin mosstuva. Vi vandrade förbi många historiska monument både från medeltiden och från 1600-talet då stora slag och armeförflyttningar skett här. Dagen förflöt snabbt och efter tjugo kilometers vandring kom vi fram till Friluftsfrämjandets stuga i Knäred där ordförande Dan och TVM-ledare Hanna mötte upp.

Vi begav oss in genom en mörk granskog och passerade en fors. Där såg vi tre hammockar uppspända sex meter upp i trädkronorna. Arboristen Kristina från Embla Träd klättrade runt bland trädstammarna i full färd med att förbereda våra sängplatser. Jag och Åsa klättrade upp och gjorde oss hemmastadda, nu redan i kolmörker. Känslan och utsikten var helt makalös. Dan tog sedan med oss till deras egna inomhusklättervägg där vi i lugn och ro kunde ägna oss åt både bouldering och topprepsklättring. När så armarna var helt slutkörda tände vi en stor lägereld, åt middag och Hanna berättade om sin erfarenhet av ungdomsverksamheten i Friluftsfrämjandet och vad den betytt för henne. Länge satt vi uppe och långa blev samtalen. Dan erbjöd Åsa att kostnadsfritt genomföra kursen "Ung ledarutbildning" och blev inbjuden att delta i framtida spännande TVM-aktiviteter.

Fram emot midnatt började de första snöflingorna singla ned och vi klättrade upp till våra hammockar. Känslan av att ligga uppe i trädkronan och blicka ut i snöinfernot var helt formidabel. Man sov med klätterselarna på och fastspänd i repet så man inte skulle kunna ramla ner i sömnen. När så solen åter gick upp kunde vi se att på marken låg det en decimeter nysnö. Knäreds lokalavdelning kom åter ut och hade med sig nybryggt kaffe. Efter frukost klättrade vi allihopa runt bland trädkronorna för att ta ner och packa all utrustning. En helt fantastisk friluftsupplevelse med fantastiska människor! // Sören Kjellkvist

- En av de största önskningarna jag hade inför dagen var att på något sätt få bekräftat att det är i naturen som jag mår som bäst. Att den verkligen ger den tryggheten som jag har letat efter så länge. Och det föll in. Jag kommer inte ens ihåg senast som jag kunde säga att jag var så genuint lycklig som jag var under de 24 timmarna. Det var inga måsten, inga krav, ingen press. Bara ren frihet. Hela upplevelsen gav mersmak, och det enda jag går och tänker på nu är när jag får vandra hela Hallandsleden i sommar. Förhoppningsvis går tiden dit lika snabbt som tiden gick snabbt under min äventyrliga dag. Dygnet hamnar i alla fall på min topp 10 lista av de bästa dagarna någonsin och jag är så tacksam för att jag fick den här chansen! // Åsa

Åtgärder vid prestationsångest:

Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att man inte ska lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar. Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt om man har prestationsångest.
När man har prestationsångest känner man sig rädd för att bli granskad och bedömd och då bli avslöjad med att inte duga. Man känner sig också rädd för att bli förödmjukad om det skulle hända.
Prestationsångest är en känsla och är mycket sällan kopplad till det man faktiskt presterar. Det är få som faktiskt presterar sämre för att de har prestationsångest. Det handlar oftast om hur man själv upplever och värderar sin prestation. Man fastnar i att tänka negativt, älta och nedvärdera den prestation man gjort och har svårt att känna sig glad och stolt över det man gör. En person som har prestationsångest ställer ofta höga krav på sig själv och sina prestationer. Många är perfektionister.

Situationer när man kan få prestationsångest kan till exempel vara:

 • Inför prov eller redovisningar i skolan
 • När man ska skriva en uppsats eller liknande
 • I samband med till exempel musik-, dans- eller teaterframträdanden
 • I samband med idrottande, till exempel inför tävlingar och matcher
 • I situationer när man måste visa upp sig själv, till exempel ska ha sex.

Det är flera saker som kännetecknar prestationsångest:

 • Kroppen reagerar. Man kan till exempel få hjärtklappning, ökad puls, svettningar, darrningar, känna att man får svårt att andas, känna sig illamående eller få panikkänslor.
 • Negativa och överdrivna tankar om att misslyckas och värderas negativt av andra. Tankarna finns både före, under och efter situationen där man förväntas prestera.
 • Förväntansångest före situationer där man behöver prestera. Man målar upp många tänkbara negativa scenarior om hur illa det kommer att gå.
 • Ältande efter situationen när man har presterat något. Man kan älta långt efteråt och få ångestfyllda tankar om hur man kan ha uppfattats. De negativa tankarna vägs sällan eller aldrig upp av positiva tankar.
 • Man undviker situationer som väcker ångest och rädsla. Det kan kännas skönt för stunden, men gör att man aldrig får pröva sin förmåga eller lära sig att hantera ångesten. Då kommer rädslan och de starka fantasierna om skräckscenarierna att finnas kvar. Det kan i sin tur leda till att man börjar undvika fler och fler situationer och på så sätt bli begränsad i livet och tillvaron.

Mer information kan man finna på BUP:s hemsida.

 

 

2015-06-25 Tredje deltagaren är utsedd och det blev Johanna, 17 år från Malmö som kommer få tillbringa ett fantastiskt dygn med äventyrerskan Annelie Pompe.

Motivering:
Jag heter Johanna och är 17 år gammal. Jag har kämpat med ätstörningar i ca två år. Sjukdomen smög sig fram utan att jag märkte det. Först började jag springa tre gånger/vecka, sedan varannan dag och till sist varje dag. Bit för bit tog jag bort flera saker i min kost. Bannlyste allt socker, sedan allt fett. Jag hade hamnat i ett tvångsbeteende som jag inte kunde bryta mig loss ur. I spegeln såg jag en ful och äcklig flicka som ingen någonsin skulle vilja ha. Jag hade krav på mig själv gällande allting! Att vara en god människa, att prestera i skolan och att vara snygg. Vikten gick ner parallellt med mitt glada humör. Till sist kom jag till en vikt då mina föräldrar blev så oroliga att vi fick kontakta BUP (Barn och ungdomsmottagningen) som i sin tur skickade oss till ett ätstörningsteam där jag har träffat en kurator som fortfarande hjälper mig med att återkomma till mitt föregående jag. Och jag är på god väg!

När detta började i årskurs 9 skedde det under en väldigt oläglig tid. Det var stress i skolan och eftersom jag gick i en väldigt högpresterande klass, fick jag stor prestationsångest. Detta i samband med mina tvångstankar kring mat. Jag var tvungen att behålla mina betyg uppe för att kunna komma in på den gymnasieskolan jag ville gå på, och det var inte lätt! Trots uppgångar och nedgångar, är livet idag hanterbart. Min familj har hjälpt mig otroligt. Speciellt min mamma som stått ut med ångestattacker, långa bilturer och djupa samtal. När det var som jobbigast brukade jag och mamma ta en tur ut till ett grönområde för att njuta av stillheten och för att slippa alla kroppsideal. Det har lyft mitt intresse för naturen. Jag har alltid varit en tjej som gillat att vara aktiv, men mitt intresse för naturen växte i samband med min ätstörning. Jag tyckte det blev roligare att se på naturprogram på TV. Speciellt de med David Attenborough. Jag försökte uppmuntra mina föräldrar till att vi skulle resa till Island och jag blev även sugen på att lära mig mer om friluftsliv.

Vännerna var en befriande nyckel till att jag klarade mig igenom vardagen. Trots att mitt humör var dystert så fanns de där för mig, även när solen inte lyste. Jag är så otroligt tacksam att jag har dem i mitt liv! 
Idag har jag mycket drömmar inför framtiden. Något som jag inte hade kunnat föreställa mig för ett år sedan. Jag älskar människor och jag drömmar om att göra världen till en bättre plats! I framtiden vill jag jobba med bistånd. Kanske med organisationer så som PMU, Barnmissionen, Unicef, med flera. Och självklart vill jag göra det i samband med ett friluftsliv. Inte sitta framför ett kontor och jobba, utan få vara fysiskt aktiv med att hjälpa människor. Jag har börjat smått redan nu… Under vårterminen har jag tagit del i en cykelskola som anordnats av röda korset. Men jag kommer troligen påbörja min resa på riktigt när jag avslutat mina gymnasiestudier! Då blir kanske en resa till Island och ett år på bibelskola, men det återstår att se…

Jag genomgår en svår vandring men snart så når jag toppen. Och när jag gör det, kommer jag aldrig gå tillbaka. // Johanna

Äventyrsberättelse:
En fin sak med äventyr är att de börjar flera veckor innan man ska iväg. Förväntningar, fjärilar i magen och något att se fram emot. När den Äventyrliga Dagen (läs mer om den här) väl kom började den med solsken och kanske en av de finaste dagarna på den svenska sommaren. Det började bra. Och det blev bara bättre. Jag mötte upp Johanna som hade ett stort leende på Malmös centralstation. Hennes öppenhet och nyfikenhet var smittande och glädjande. Det slog mig direkt vilken livsenergi hon hade. Hon har bråttats med anorexi i två år och är på gränsen till frisk. Hennes mamma, vänner, naturen och tron har varit hennes största hjälp på vägen. I naturen finns inga krav, eller “bara de viktigaste mänskliga behoven, det är så enkelt” som Johanna själv sa. Men nu skulle vi dessutom överleva forspaddling.

Forspaddling är något som Johanna alltid velat testa, men när hon pratade med Sören trodde ingen av dem, eller jag heller att man kan göra sådant nära Malmö. Johanna kunde tänka sig att göra någon annan häftig, lite fartig aktivitet med. Imponerande. Jag blev personligen både ärad och glad att få vikariera för Sören, som är ute på expeditionm, så jag satte mig och letade runt efter lämpliga aktiviteter när jag plötsligt fick syn på “forspaddling i mörrumsån, 2 timmar från Malmö”. Det är en av idéerna med Äventyrliga dagen, att upptäcka hur mycket som finns i närområdet. Och att det fanns forspaddling i södra Sverige i ett så naturskönt område är fantastiskt!

Vår instruktör, nepalesiska Ram Silwal mötte upp oss vid Mörrum station med ett stort leende. Likt en guru berättade han på nepalesisk engelska att det viktigaste i livet är att le, göra goda gärningar och njuta av naturen. “Idag ska vi leka med vattnet” sa han glatt. Han fortsatte att leda oss igenom teori och säkerhet i kajaken med lugn, ett avslappnat och skönt tempo och många skämt. Det var tur att han var lugn när vi skulle öva på att gå runt med kajaken, stanna upp och ner i vattnet i 5 sekunder innan vi fick öva på att ta oss ur kajaken. Modiga Johanna paddlade direkt fram och fick prova först. Hon tog sig kontrollerat ur och var den enda som kom upp med ett leende på läpparna. “Allt är lättare om man har en positiv inställning”, sa hon senare. Jag fick liksom upp hoppet för ungdomen och framtiden tack vare Johanna. Hon har redan fullt med planer för framtiden. Hon vill jobba med bistånd och välgörenhet och resa till många nya länder.

Efter några teknikövninar och en lunchpaus var det så dags att ta sig an forsen. 6 km av brusande vitvatten och några passager med stilla älv låg framför oss. Johanna tog täten efter Ram och tog sig igenom hela forsen utan att ramla i, med ett leende på läpparna. Kanske var jag själv mer rädd än hon.
Väl framme vid ett vattenkraftverk och slutet på paddlingen så vilade vi lite innan vi slängde upp varsin stor ryggsäck på ryggen, en liten ryggsäck på magen och vandrade iväg på laxleden längs mörrumsån. Leden slingrade sig genom barrskog, ängsmark, betesmark och mellan några små pittoreska hus. efter ca en och en halv timmes vandring kom vi fram till en glänta i en bokskog med den perfekta campingplatsen. Där fanns dessutom en liten eldstad och det låg alldeles vid floden.

Där öppnade vi Johannas ryggsäck med all hennes sponsrade friluftsutrustning. Det var som en liten julafton; allt man behöver för att leva utomhus. Yxan blev lite av en favorit och Johanna yxade till lite perfekt brasved. Vi jobbade lite på att tända elden innan vi satte på primusköket och kokade vatten till 24 Hour Meals frystorkade mat. Efter middagen började det skymma och det var läggdags i tältet efter en lång dag. Aldrig sover man så bra som till ljudet av natur. 

Vi vaknade i ottan och plockade ihop nattens hem, vandrade en bit till, åkte tillbaks till malmö och avslutade med kaffe och te på ett fik för att vänja oss vid civilisationen igen. Det kändes som om vi varit borta längre än bara ett dygn. Så är det med stora upplevelser. Johanna var så tacksam för den äventyrliga dagen, och jag med!

Tack friluftsfrämjandet, Bergans och Ram Silwal adventures för att ni gjort denna dag möjlig!

Åtgärder vid anorexia:
När man är djupt inne i sjukdomen mår man inte bra. Det är okej att inte må bra för man kan inte stänga av sina känslor. De sitter inte bara i tankarna utan också i kroppen. Det som däremot kan hålla en tillbaka är att man förlorar hoppet. ''Jag kommer aldrig att bli frisk'', ''Jag är undantaget'', ''Jag kommer aldrig bli glad igen'', ''Det finns ingen mening att leva''. Självmordstankar och andra hopplösa tankar kan komma, men när de gör det är det viktigt att inte lyssna – (och det är otroligt svårt!) men det är viktigt att försöka. Du KOMMER att bli frisk. För vissa tar det längre tid än andra, men alla bli friska till sist!
Jag ville inte ta kontakt med läkare eller kurator när jag blev sjuk. Jag var övertygad om att jag skulle klara det själv. Det gick dock inte så bra. Ensam är inte stark och det behöver vi inte vara heller. Sök hjälp. Det är inte skamligt – Det är modigt. BUP (barnochungdomsmottagning) hanterar många som också gått igenom det du går igenom. De hjälper mig just nu och de har kuratorer som är specialiserade på ätstörningar. Vill man inte gå till just BUP så är det okej… Men gå till någon professionell. Det är livsviktigt!
Sist av allt så vill jag säga att det inte finns fula kroppar eller fula personer. Alla människor är vackra. Det kommer komma stunder då du glömmer det. Jag gör det ofta, men jag intalar mig själv varje gång att det är lögn. Gör det du också. Försök att ignorera det. Gör vad som helst. Se på din favoritserie eller favoritfilm (gärna någon tecknad film där kroppsideal inte tar lika stor plats). Gör något som du trivs med för att skingra tankarna. Låt de inte vinna. Du är herre över ditt eget liv och din egen kropp!
// Johanna
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar är en ideell förening som startade redan 1983 i Stockholm och blev riksförening 2003 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Idag finns vi runtom i hela landet och syftar till att finnas överallt där det finns behov av stöd och hjälp för de som lider av ätstörningar och deras närstående. Vårt syfte och verksamhet bygger på att sprida information och genomföra aktiviteter för att stödja personer med ätstörningar och deras närstående och arbeta förebyggande inom området samt påverka för bättre vård. De flesta som arbetar eller engagerar sig i föreningen har själva haft eller känt någon med ätstörningar. Vi har inget kommersiellt syfte, vi vill bara fylla det behov som vi själva hade och som vi i vissa fall saknade när vi behövde det som mest.
Stockholms barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är en specialistverksamhet inom sjukvården för barn och ungdomar som mår dåligt psykiskt. BUP erbjuder stöd och behandling till barn och ungdomar från 0 till och med 17 år. En förutsättning för att skapa möjlighet till förändring är att arbeta tillsammans med barn, unga, föräldrar och ibland även den övriga familjen.
 

2015-05-28 Andra deltagaren är utsedd och det blev Olle Gibson, 19 år från Frösön.

Motivering:
Jag heter Olle och är 19 år. 10 december 2014 hände det som inte fick hända. Jag fick diagnosen testikelcancer. Dom opererade ut min drabbade testikel två dagar senare. Allt gick väldigt fort och rädslan hängde över mig hela tiden.
Men det är först nu som rädslan verkligen börjar sätta ordentliga spår när verkligheten
har börjat komma ikapp. Nu har jag gjort mina tre cellgifts behandlingar. Doktorn säger att jag ska vara botad. Ordet botad trodde jag aldrig jag skulle få höra. Det var en otrolig lättnad att kunna gå ut ur onkologavdelningen och veta att jag med största sannolikhet aldrig behöver komma tillbaka.
Men det var en känsla som följde med mig hem. Något som jag först nu, inför mitt första återbesök, får uppleva. En känsla av förändring och fortsatt osäkerhet. Kommer jag alltid behöva vara såhär nervös de kommande 10 åren som jag ska åka på mina kontroller?
För vem är sjukdomen värst egentligen? Är det den drabbade, familjen eller flickvännen? Konstiga tankar att ha i huvudet men dom finns där, och av en väldigt bra anledning. Vi har aldrig upplevt en så jobbig situation som vi har haft, jag och mina närmaste.


Jag har haft svårt att känna efter själv och har mest iakttagit hur alla runt omkring mig har reagerat och hur dom har upplevt det. Det känns som, baserat på det jag har sett hos dom, att jag har gått igenom något väldigt jobbigt. Jag kan knappt fatta själv hur jobbigt det har varit om det inte vore för att jag kunde se andras reaktion. Själv så har jag nog mest gått in i någon typ av fosterställning och bara tagit smällen. Jag tog studenten i fjol och större delen av min tid efter det har bestått av träning. Jag blev nämligen antagen till Grundläggande Militär Utbildning i Arvidsjaur med inriktning mot Jägarsoldat heltid. Planen var att jag skulle rycka in 16/3 i år, men det insåg jag under första kuren att det inte kommer att gå. Jag avanmälde mig från utbildningen samtidigt som de första droppen gick in i kroppen. Jag siktar in mig på att söka igen nästa år då de har en utbildningsstart per år.
Jag har fått en timvikarie anställning på ett gruppboende men jag söker nu fler jobb.
När jag blev sjuk så var jag mitt upp i körkortet. Jag fick cancer 10/12, opererades fredag 12e och hade redan hunnit boka halkbana vid det laget. Halkbanan var på måndag 15e och uppkörning på onsdagen 17e. Jag bestämde mig för att inte avboka och klara körkortet ändå. Med tanke på vart de hade opererat mig så förstår ni svårigheterna med att sitta ner. Jag klarade körkortet och levde på den glädjen under hela jullovet (även om det inte blev så mycket körande). Jag hörde mina kompisar prata om att åka upp till fjällen och åka skidor eller vandra, utan att jag kunde följa med. Var det någonting jag tänkte på när jag låg inne på behandling så var det naturen, träningen och det som höll mig igång när allt kändes jobbigt var tanken på att efter behandlingarna få komma ut i naturen och vandra och bara vara som jag var förut. Men jag inser nu att det aldrig kommer vara samma Olle, något har förändrats. Det är häftigt att känna att den behandling jag har fått kanske inte skulle ha funnits om inte det vore för alla människor som donerar pengar till organisationer som cancerfonden och ungcancer. Jag vill tacka alla otroligt snälla människor runt om i världen för stödet ni ger genom att skänka pengar till organisationer som dessa eller ni som gör pärlarmband på ung cancers pärldagar. Tack!


Innan jag fick cancer så förknippade jag “ordet” med säker död. Jag hade aldrig reflekterat över om man kunde överleva cancer. Det är därför jag gärna pratar öppet, med och inför andra, om det som hänt och allt runt omkring. Folk behöver höra att det finns dom som överlever cancer också. Om det går någon som mig därute, oavsett om det är i Sverige eller i övriga världen, så vill jag berätta att jag överlevde och det kan du med. En annan stark känsla är att jag hade tur. Det kan låta konstigt men känslan av att jag har haft tur överstiger känslan av otur. Men cancer är cancer och risken finns att den kommer tillbaka. Det kommer att vara kontroller varannan månad till att börja med och sen glesare.
Innan jag blev sjuk så kunde jag aldrig tänka att jag skulle uppleva något positivt från mina erfarenheter. Nu i efterhand så känner jag att detta är något som format mig och kommer forma mig för en lång tid framöver. Den här erfarenheten är ingenting jag vill vara utan nu. Det är en del av mig och jag tycker det känns lättare att uppskatta andra delar av livet som man kanske såg som självklarheter innan. Från dropp till topp! Jag har fått min andra chans och den ska jag ta väl vara på! // Olle Gibson

Äventyrsberättelse:
Redan vid det första samtalet med Olle kände jag att det här kommer bli en fantastisk dag. Min känsla var att det här är en jordnära, ödmjuk och riktigt fin kille som tvingats växa och mogna som människa snabbare än normalt på grund av sin cancer.
Äventyrliga dagens förutsättningar hade inte kunnat starta bättre med sol och klarblå himmel. Hemma hos Olle packade vi upp och gick igenom utrustningen. Eftersom vi skulle paddla kajak på södra Storsjön behövde allt packas i packpåsar och extra ombyte tas med utifall att det blev någon ofrivillig plurrning i Storsjöns 4 gradiga vatten. Extra roligt var det att paddla Melker och Skims kajaker speciellt framtagna för Friluftsfrämjandet. Vi begav oss sedan av till iläggningsplatsen invid en vacker kyrkoruin som vi naturligtvis utforskade. Visade sig vara en medeltida kyrka från 1100-talet.
Olle hade ringa erfarenhet av kajakpaddling och därför inledde vi dagen med de moment som ingår i Friluftsfrämjandets grundkurs för kajak. Olle fick låna en torrdräkt som jag tror uppskattades mycket i och med alla plurr, kapsejsningar och återinträden i kajaken. När så Olle kände sig trygg och bekant med sin kajak kunde vi styra norrut med snöklädda fjäll, nyutslagen grönska, vårblommor, klippiga strandbankar och vackra bottenkonturer i det klara vattnet. Eftersom vi i många hänseenden tyckte och tänkte väldigt lika så samtalade vi om livet i stort och njöt av paddlingen fram till lunch.
Senare körde vi även en övning för att utröna vilken sida vi tenderar att falla av mot när man inte har en fast hållpunkt att gå efter. Det är nyttigt att veta om man faller av åt endera hållet. Lunchen avnjöts givetvis på solig lästrand och Olle undrade om jag enbart packat med god mat. Givetvis packar jag alltid med god mat och det är inte heller så svårt när 24HourMeals står på menyn. Vi rundade sedan Norderön och paddlade söderut när vinden friskade i till 7 m/s motvind. Efter ett par timmar så paddlar vi lagom slutkörda in till stranden där Kalle Grahn från Bergans of Norway mötte upp.
Kalle som är en inbiten flugfiskefantast invigde Olle i flugfiskets magiska värld. Olle övade och övade för att få till den perfekta bågen och tekniken som ligger bakom ett lyckat kast. Kalle imponerades av Olles snabba inlärningsförmåga och samma sak upplevde jag vid morgonens kajaklektioner. Kalle passade även på att bjuda in Olle till Turglädje 17-20 september 2015 och ordna fram två fribiljetter. Slutligen överräckte han ett handskrivet brev från Friluftsfrämjandet. Region Mitt har i samarbete med Länsförsäkringar tagit fram en unik ledarskapsutbildning med mentorprogram där 16 ledstjärnor ska väljas ut för att inspirera och agera förebilder för andra ungdomar. Efter att ha läst igenom Olles motivering erbjuds nu Olle att bli en av de 16 ledstjärnorna.
– Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig och jag tror inte heller det syns på mig hur glad och lycklig jag blir över detta, sa Olle.
Vi fortsatte sedan att runda öarna och mot solnedgången gick vi iland och tände lägerbål och slog upp tälten. Vi lagade middag och vandrade en bit av ön för att till slutligen krypa in i tälten. Länge låg vi och pratade genom tältdukarna. När så Olle sade att det var precis det här han drömde om när han låg på sjukhuset så känns Äventyrliga dagen så himla rätt och meningsfullt. Ytterligare en aspekt av meningen med livet.
Efter en fantastisk dag med lika fantastiskt sällskap så sa jag att det enda som saknas nu är regnsmatter mot tältduken. Inom en minut började det regna. Regna gjorde det sedan hela natten och vi sov som stockar. På morgonkvisten påpekade jag att nu vore det helt ok om regnet upphörde och minuten senare slutade det regna och solen kikade åter fram. Vi packade ihop våra prylar och paddlade tillbaka till kyrkoruinen.
Äventyrliga dagen kunde knappast ha avlöpt bättre och det bli ett fint minne att ta fram när man behöver fylla på med mental kraft. Det var med sorgmod vi avslutade dagen då vi båda helst velat fortsätta in i horisonten.
– För mig innebar Äventyrliga dagen att jag fick förverkliga en dröm. Jag känner att jag har blivit väldigt inspirerad av Sören till att sticka ut på fler äventyr och att man inte behöver göra det så komplicerat. Äventyren är närmare än vad man tror. Det bästa med Äventyrliga dagen var att få känna att min sjukdom faktiskt är borta och att sätta punkt för allt jobbigt som varit, sa Olle.

Åtgärder vid cancer:
Olle känner djup tacksamhet till cancervården och den forskning som lett fram till att 98 procent av de som drabbas av testikelcancer idag överlever. I princip all forskning som bedrivs på cancer finansieras via donationer. Utan donationer skulle kanske inte Olle fått en andra chans i livet. Tack vare cancerfonden överlever idag många sin cancerdiagnos. Även den ideella organisationen Ung cancer har varit ett stöd och hjälpt Olle under hans svåra tid. Ung Cancer grundades hösten 2010 av Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell. När Julia var 21 år drabbades hon av tjocktarmscancer och kände då en stor ensamhet. Hon saknade ett forum och en mötesplats där unga vuxna som drabbats av sjukdomen kunde träffas. I frustration över att det inte fanns någon naturlig mötesplats eller enkelt sätt att komma i kontakt med andra i liknande situation föddes idén till Ung Cancer. Fortsätt stödja dessa fina organisationer.


2015-03-14 Första deltagaren är utsedd och det blev Alexander, 15 år från Hofors.

Motivering:
Mitt härliga barn har NPF neuropsykiatrisk funktionsnedsättning,
Vi har som familj genomlevt många svåra år både på förskolan och upp genom skolåren.
Nu har han äntligen fått börja på en skola för ungdomar med olika NPF, så nu hoppas vi att han äntligen ska kunna landa och få lite lugn och ro. Nackdelen är att skolan ligger 6 mil bort och varje dag måste han pendla fram och tillbaka.
Han har alltid haft det väldigt jobbigt med det sociala samspelet, vilket resulterat i att han har svårt att få vänner, det är en ganska ensam kille. Han vill gärna ha vänner men eftersom det är svårt att tyda andras, sublima signaler och läsa av omgivningen, så ställer det till det. Han avgudar naturen och kan sitta och fiska i timtal.
En dröm han alltid burit inom sig är att övernatta utomhus vintertid, men tyvärr känner vi inte någon som har tillräckligt med intresse och kunskap för det.
Redan på förskolan när Alexander bara var 1.5 år flaggade personalen för att han var extremt aktiv. Det visste vi ju om, men tänkte jaja det är ju en pojk..., vid 3 års ålder fick han diagnosen ADHD.
Skolan har alltid varit jobbig, helvetet på jorden som Alexander beskriver den.
När man börjar i en “vanlig” klass då förväntas man att sitta still, samtidigt som han har det oerhört svårt med det sociala samspelet med barn och vuxna blev det en katastrof. Man måste som förälder orka kämpa för hans rättigheter genom både skola, landsting och alla andra instanser.
När Alexander ringde och frågade andra barn om de ville leka så blev det ständigt ett nej. Det gör för ont att gång på gång avvisas vilket resulterade i att han helt enkelt slutade fråga. Det är svårt att kämpa mot människors okunskap, trångsynthet och fördomar...
Det är tur att han har sitt stora fiskeintresse. Diagnosen innebär att han är långt bättre på vissa saker och sämre på andra. Som liten kunde Alexander bära och stapla ved i timmar och han tycker väldigt mycket om att hjälpa till. För som många tror så är de med ADHD inte aggressiva, elaka människor utan de är oftast väldigt smarta, snälla och trevliga. Det mindre bra med diagnosen är att han är väldigt aktiv, har många storartade idéer som olika experiment, som inte alltid är så uppskattade av omgivningen.
Det jag skulle önskat att vi gjort annorlunda är att öka förståelsen för pojkens diagnos och att vi berättat för folk när han var liten. Kan man bara förstå och se Alexander bakom hans diagnos så ser man även hur underbart fin, hängiven och begåvad han är.
Vi önskar att alla kan få vara den man är och det kan man ju ute I den fria naturen.
Var aldrig rädd för att vara annorlunda!
Nominerad av Alexanders mamma.

Äventyrsberättelse:
Ett av syftena med Äventyrliga dagen är att jag vill visa deltagaren de naturskatter som finns hemmavid och att äventyret alltid finns precis bakom husknuten. Därför sker Äventyrliga dagen i samma landskap som deltagaren är bosatt i. Alexander är bosatt i Hofors, har ADHD och genomlevt stora svårigheter att passa in i den vanliga skolgången. Eftersom Gästrikeleden passerar rakt igenom byn blev vandring på Gästrikeleden ett självklart inslag. Dessutom hade Alexander uttryckt önskemål om isfiske, bada i isvak och sova under bar himmel, vilket innebar att en hel del utrustning skulle med. Isborr, fiskespön, snöskor och totalt ombyte kläder förutom standardutrustning packades. Min nära vän och tillika fotograf Måns Kämpe ville gärna följa med och bistå under denna premiärtur av Äventyrliga dagen. Vi steg alltså upp kl 04.00 på morgonen och efter packning, resa, en hel del rekognosering svängde vi kl 08.00 in på Alexanders uppfart. Jag och Måns bar in all den utrustning som alla samarbetspartners till Äventyrliga dagen bistått med. Tanken är ju att Alexander ska ha en komplett friluftsutrustning att behålla efter Äventyrliga dagen för att sedan själv kunna fortsätta och idka friluftsliv på egen hand. Deltagarnas äventyrspaket är glädjande nog nu uppe i hela 16 000 kr. Efter att ha förevisat, instruerat och packat ner hans äventyrspackning gav vi oss ut på Gästrikeleden. I strålande vårsol vandrade vi 20 km mot Hosjön där den lokala fiskevårdsföreningen lovat bra isfiske. Dock var de oroliga för om isen på sjön skulle bära då det varit stor avsmältning de senaste dagarna. På grund av otydlig märkning av leden fick vi ta ut kompasskurs till sjön och bana väg rakt genom terrängen. Vi åt lunch där vi använde 24Hour Meals värmepåsar för snabb tillagning och instruktion av matlagning i nödsituationer. Jag hade frågat Alexander i förväg om det var någon mat han inte tålde eller om han hade några allergier. Dock visade det sig att han inte åt några som helst baljväxter eller fisk och att han tycker ris påminner om maggots varvid Alexanders lunch bestod enbart av efterrätt i form av sockerkaka och godis. Hmm, dagens ungdom…
Sent omsider kom vi så fram till Hosjön och stora partier av sjön låg öppen. Fram med ispik och dubbar för att sedan med pikning bana säker passage ut till sjöns största ö. Utanför ön borrade vi hål och Alexander med stor vana av fiske fick snart en abborre på kroken. Vi tände en brasa och diskuterade igenom hur plurrövningen skulle gå till. Enklast blev det om jag gick ut och förevisade hur det skulle gå till och efter att jag plurrat skulle så Alexander upprepa proceduren. Med resoluta steg gick jag så rakt åt den riktning med öppet vatten. Isens bärighet tog mig ända fram till vattenlinjen och jag var tvungen att hoppa för att bryta mig igenom isen. Efter genomfört plurr och ombyte vid lägerelden så visade det sig att Alexander kommit på andra tankar och gärna avstod just det momentet då han uppmärksammat att det skulle innebära att resten av dygnet genomfördes med plaskblöta kängor.
I samma veva anslöt Mikael Pettersson från Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Hofors. Han berättade om lokalavdelningens fina verksamhet i Hoforsbacken och Alexander fick tilldelat sig ett presentkort från dem där utrustning, liftkort samt instruktör under en hel helg ingick.
Dagen gick mot sitt slut och vi bevittnade en vacker solnedgång tillsammans. Det planerade nattlägret låg ytterligare 3 timmars vandring bort vid en annan sjö och ett gemensamt beslut att fortsätta med mörkervandring togs. En totalt hänförande stjärnhimmel lyste upp vår tillvaro, men Alexanders krafter började sina och när Gästrikeleden försvann ner i en översvämning var vi på nytt tvungna att ta ut en kompasskurs och bana väg rakt igenom en svårframkomlig terräng. Kartan visade att nattlägret bara låg 800 meter bort men dessa meter tog oss mer än 1 timme att avverka då Alexander nu var så slut att vi fick ta vilopaus var 50 meter. Vid varje paus fick Alexander valmöjligheten att avbryta och att vi kunde slå läger där vi befann oss, men gång på gång så vägrade han. Med en enorm målfokusering kunde han inte acceptera något annat alternativ än att vi skulle ta oss ända fram till det tänkta nattlägret. Inget blod, men med mycket svett och kämpaglöd kom vi så till slut fram till ett vindskydd vackert beläget vid stranden. Väl framme byttes misären och frustrationen över den kämpiga terrängen ut mot lycka och glädje av att äntligen komma fram. Både Måns och jag blev oerhört berörda och tagna av Alexanders målmedvetenhet. Det var dessa egenskaper som möjliggjorde för att vi slutligen nådde vårt högt uppställda mål för dagen. Utan Alexander oerhörda målmedvetenhet hade vi slagit läger långt tidigare. En otrolig bedrift att för en 15-årig pojk vandra nästan 30 km med 15 kilo på ryggen i till viss del svårframkomlig terräng. Nu kunde vi hugga oss genom isen för vattenpåfyllning och Alexander tände snabbt nattens lägereld och varm chokladdryck tillreddes. Det behöver väl knappast sägas att vi alla sov som stockar hela natten i 7 minusgrader.
Vi vaknade upp till vacker sjöutsikt och efter ett par timmars morgonbestyr begav vi oss hem till Alexander där Gefle Dagblad väntade för intervju. En fantastisk och minnesvärd första Äventyrliga dag är genomförd och vi kan bara konstatera att alla egenskaper en människa besitter innebär både fördelar och nackdelar i olika situationer. Egenskaper som kan vara besvärliga i Alexanders vardag men som nu tog oss ända fram till vårt högt uppsatta mål. Efter en utsökt andra frukost och kramar hemma hos Alexander styrde så jag och Måns hemåt igen.

Åtgärder vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar:
Det största problemet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar får nog påstås vara andra människors okunskap beträffande hur man hanterar och agerar i bemötandet med dessa diagnoser.
Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD, ADD, Autismspektrumtillstånd, Tourettes syndrom och OCD. De arbetar för att personer med NPF ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden. De arbetar också för att anhöriga ska få ökat inflytande och avlastning. I deras intressepolitiska program och i deras skolplattform kan du läsa mer om de frågor som de driver.